Zondagservaringen

De zondag in Roemenië begint. We zullen vanmorgen en vanmiddag naar de gemeente gaan bij de Hongaarse christenen die in de lijn van Calvijn staan en op de drie formulieren van enigheid. We zien er naar uit. ’s Morgens zullen we naar de gemeente in Fugyi-Vásárhely (Oșorhei) en ’s middag in Hegyközpályi (Paleu). Vanuit deze beide gemeentes hebben we de projecten gekregen waar we aan het werk zijn.

De morgen begint met een schrik. Op de overloop waar we met vijf mensen slapen is een deur. Vanuit die deur komt een man……Hij loopt over onze overloop. Wat is dat? Jolienke en Leanne staan met een schoen en twee spuitbussen in de aanslag, te wachten, voor de deur, tot hij nog een keer verschijnt. Navraag geeft ons een beeld van wat er aan de hand is. Twee jongeren die hier nog wonen nadat ze als wees hier verbleven hebben hier een eigen slaapplaats. ’s Avonds zijn ze er weer en een gesprek met deze jongens is verhelderend voor onze beeldvorming. We kunnen ons ’s avonds rustig neer leggen.

Na het ontbijt op zijn Hollands voor ons klaargemaakt met croissant en bruine broodjes gaan we met Sandor (manager van Julia Home) mee naar de kerk. De predikant: Istvan Visky en zijn kerkenraad wachten ons op voor de deur van de kerk. ‘God bless you’ wenst hij ons toe. Dit wensen we hem ook. aan de gezichten van de mensen is te zien dat ze blij zijn dat wij er zijn. We voelen ons zeer welkom in de kleine gemeente.

De preek gaat over Jesaja 42:2 en 3. De pastor, zoals dat hier genoemd wordt, neemt ons mee naar onszelf. Hij noemt verschillende eigenschappen waar we ons belangrijk mee maken. Trots, kerkgenootschap enz. Hier legt hij Gods woord naast. Hij noemt als voorbeeld Haman. Hij leeft dicht bij de koning en denkt dat de koning in hem een welbehagen heeft. Maar juist in hem heeft de koning geen welbehagen. Het gaat erom hoe de Koning ons ziet. Het is ‘Christoes Jezoes’ alleen! Niet ons o Heere, niet ons maar Uw naam alleen. Rijk om elkaar te vinden in Christus en verbonden met Dezelfde Geest en rondom hetzelfde woord in een andere taal. We begrijpen elkaar.

Na de dienst zingen we als groep twee liederen en een psalm voor de groep. Eens was ik een vreemd’ling voor God en mijn hart. Zoekt in het Koninkrijk van God, in canon. Psalm 42:1 zingen we gezamenlijk  met de gemeente. De gemeente in het Hongaars en wij in het Nederlands. Bij het uitgaan van de kerk speelt het orgel en wordt er door de dochter van de pastor, die een prachtige stem heeft, gezongen.

Bij de pastor in de tuin staat de koffie met speculaasjes klaar. De mensen hier maken het ons naar de zin. We hebben goede gesprekken met elkaar.

Het eten is overvloedig. Kippensoep, runderlapje, aardappels en tomatensaus. als toetje een stuk taart. Sandor lacht en zegt: ‘Dat wordt geen middagdutje maar een middagtoetje;-). Hij kent de Hollandse cultuur en de Reformatorische gezindte van zijn bezoeken aan Nederland.

Om 14.30u. gaan we naar Paleu naar pastor La’szló Köteles. Ook daar worden we opgewacht. Ook daar:’God bless you’. Rijk zo voor de dienst. Pastor en kerkenraad gaan naar de pastorie om na enkele minuten de gemeente binnen te komen. Hij wenst hardop al lopend door de gemeente iedereen een ‘goedemiddag’ toe. Als hij langs de banken van ons loopt doet hij dit in het Hollands:’Goedemiddag dames en heren’. Deze middag is een leerdienst over:’Gij zult niet stelen’. Praktisch en concreet benoemd de pastor de zaken en vraagt ons hoe we omgaan met onze door God geschonken tijd. Stelen we van Zijn tijd? Ook hier zingen we dezelfde liederen aan het einde van de dienst. Wat een dankbare gezichten…. We voelen eenheid.

In de pastorie zijn we verwonderd over de grote taart die er voor ons klaarstaat. Het lijkt wel een bruidstaart met hagelslag. Opnieuw een Hollands product. Deze mensen geven van hun armoede uit grote dankbaarheid. Er is over. de onderkant van de taart die uit twee lagen bestaat is over.

We zingen in de pastorie met elkaar Hongaarse liederen uit de liedbundel. Ook bekend. En verbindend. De pastor gebruikt zijn gitaar om te begeleiden. Ook wordt er door de pastor en Sandor een Joods lied gezongen. Cultuurverschillen. Taalbarrieres. Maar verbinding! Jood en heiden in Christus één.

Als we terug zijn bij Julia Home valt onze mond open van verbazing. Er staat opnieuw een warme maaltijd voor ons klaar. Spaghetti met saus. IJs als toetje. Dat alles te midden van de armoede?

’s Avonds wordt er spontaan gezongen. We lezen een Nederlandse preek. We wandelen nog even voor we naar bed gaan. Buiten de poort wordt nog even gerookt. Daar komen twee mensen langsgelopen. Ze vragen om een sigaret aan Marius. Als Marius besluit om naar binnen te gaan blijkt zijn mobiel weg te zijn. Dat geeft een nieuwe schrik op deze zondag. Gepakt door een babbeltruc. Hier is actie gevraagd voor we naar bed kunnen…..