Zondag 8 augustus

Zondag, het werd een dag vol gebeurtenissen.

’s Ochtends naar de dienst die geleid werd door ds. István. De preek en het gebed waren helemaal in het Hongaars, maar bij andere dingen vertaalde hij het voor ons, zodat we wisten wanneer we gingen bidden en zingen.

Na deze dienst hebben we de groeten overgebracht van de Gereformeerde Gemeente te Rhenen aan de kerkelijke gemeente te Bogata. Dit hebben we oa gedaan met het zingen van enkele psalmen, een Hongaarse psalm en het Wilhelmus.

Door Esther werden we, namens de gemeente van Bogata hartelijk bedankt en ontving iedereen een herinnering in de vorm van een glazen vaas.

Na het eten hebben sommigen wat gewandeld en anderen gerust, en om 4 uur gingen we weer naar de kerk waar ds. István ons kort de kerkgeschiedenis van Transilvania vertelde. Om half 5 gingen Bart en Reinier de klok luiden omdat om 5 uur de dienst voor ons zou beginnen. Maar om kwart voor vijf werd de dominee gebeld, zijn dochter nam op en kwam even later terug met de mededeling dat er was ingebroken en dat ze onmiddellijk terug naar hun huis moesten. De dominee, zijn vrouw en zijn dochter waren behoorlijk van slag en werden door dhr. En mevr. Schipaanboord naar huis gebracht. De klok was nog maar één keer geluid en we besloten het niet de gebruikelijke twee keer te doen omdat de dienst niet door ging. Na een telefoongesprek met ds. Molnár, die op de begrafenis was, bleek dat één keer luiden brand betekende maar er gebeurde verder niets. Jouke en Freek hebben toen een preek gelezen en daarna hebben we nog wat Nederlandse en Hongaarse psalmen en liederen gezongen.

’s Avonds gingen we de arme gezinnen bezoeken om ze een ‘Poor Family Pakket’ / voedselpakket aan te bieden. Ieder gezin was ons erg dankbaar voor het geschenk en we hebben ook met ieder gezin gebeden. Deze bezoeken hebben echt een diepe indruk op ons allemaal gemaakt. Het is een ervaring die we niet snel zullen vergeten.

Nog een, wat leukere, ervaring was de pont die we moesten nemen om bij een paar families te komen. Een leuk tochtje over een snelstromende rivier.

Deze avond moesten we ineens vroeg naar bed omdat er een paar zieken waren, we zijn toen door omstandigheden ook vroeg gaan slapen.

Even een klein update.

De rest van de groep is veilig aangekomen en hartelijk begroet, we hebben samen gegeten.

De blogmaster

Door Wilko