Zondag 28 juli

Beste vrienden en bekenden,

De eerste dag van de week is aangebroken, wat tegelijk de warmste lijkt te worden.
Een rustdag deze keer – op een mooie manier – ervaren in Roemenie.

Na ontbeten te hebben zijn we om half 10 naar de Burchtkerk in Tirgu Mures gelopen. Van buiten ziet het eruit als een burcht, maar op de binnenplaats staat een kerk. De kerkenraad – in gevarieerd kostuum – begroette de kerkgangers bij de ingang van de kerk. Vlak voor kerktijd kwam de organist binnen rennen, en begon nog snel aan het voorspel!
De dienst ging over Lukas 17:11-19, de genezing van de tien melaatsen. Tijdens de dienst werden, met zitten en opstaan, voor ons onverstaanbare en moeilijk zingbare liederen gezongen. De vorm van de kerkbanken voorkwam dat we in slaap zouden vallen. Na de preek hield de predikant een toespraak – in het Nederlands! Hij heeft ons bedankt voor onze inzet bij Casa Diaconala en Pici Haz. Ook wenste hij ons de zegen van de Heere toe, voor het geleverde werk en voor ons persoonlijk. Vervolgens hebben we als groep voorin de kerk Psalm 122:1 gezongen, en aansluitend het Wilhelmus de coupletten 1 en 6.

Als middag maaltijd hebben we opa’s kippensoep als voorgerecht genoten en als hoofdgerecht een aardappelsalade met gehakt, gevuld met ei!
’s Middags hebben we een rondje door de stad gelopen en een kijkje genomen in een Grieks-Orthodoxe kerk. 
De derde bijbelstudie van de werkweek ging over Psalm 73, de levensvragen van Asaf. Dit gaf de aanleiding om in groepjes persoonlijke levensvragen te delen.

Aan het eind van de middag heeft de helft van de groep 2 arme gezinnen bezocht. Het eerste gezin bestaat uit een vrouw met 5 kinderen, en het tweede gezin bestaat uit ouders met 8 kinderen. Bij deze gezinnen is voedsel en speelgoed uitgedeeld. Dit bezoek werd ervaren als triest en indrukwekkend! Terwijl de gezinnen werden bezocht, hebben de ”thuisblijvers” enkele psalmen en liederen gezongen, onder begeleiding van orgel en piano.

De avond maaltijd begon met een fors stuk watermeloen, gekregen van predikant Karoli Czaba. Deze ziekenhuis predikant is in onze ogen een dappere man; ondanks dat hij in juni jl. zijn vrouw moest verliezen, gaat hij door met werk voor dove kinderen! Hij vroeg zich af wat hij voor ons mee zou nemen voor het eten, vanwege de voor hun ook hevige warmte. Dus onderweg heeft hij een aantal heerlijke watermeloenen ingeslagen!

’s Avonds hebben we een preek geluisterd van wijlen Ds. Schipaanboord. Deze preek ging over Mattheus 3:7-12; het gesprek tussen Johannes de doper en de Farizeen en Sadduceen. De preek werd beluisterd in de ontmoetingshal waarvan het plafond onlangs door ons vernieuwd was.

De avond voor vertrek van Jouke, Martin en Henrik bestond uit diverse spellen en een gezellig samenzijn.
Wij willen Jouke, Martin en Henrik opnieuw bedanken voor hun positieve inzet en waardevolle momenten in de afgelopen dagen!!!

Groeten van Sanneke en Siemen.