Zon, werk en meer

 

Na een ietwat korte nachtrust ging de wekker om half 8. Om 8 uur werden we aan het ontbijt verwacht. Voor Nederlandse begrippen was het ontbijt hartig. Na het eten gingen we uit elkaar voor een bijbelstudie. Rond kwart over 9 begonnen we dan echt. Werkoverleg – handen uit de mouwen! De handige handen onder ons mochten schragen maken, zodat het werk later op de dag zou zorgen voor minder klanten bij fysio. De rest, dat was iedereen min twee, mocht aan de gang met de dakpannen van het project ‘Zonnehoed’. Door middel van een menselijke trein werd elke dakpan getransporteerd van het dak naar het eindstation waar ze met zorgvuldigheid op elkaar werden gestapeld. Om dit tot een goed einde te brengen, konden sommigen het dak op.

Na deze krachtsinspanning was het moment van de lunch aangebroken. Overweldigend. We kregen onder andere een typische Oekraïense soep, borscht genaamd, met een overheersende rode-bietensmaak. Onze eerste ervaring met de smaak van Oekraïne.

We hadden hierna nog even pauze, aangezien onze gastvrouwen zich zorgen maakten om ons werktempo. Hierna deelden we ons op in twee groepen. De ene groep ging latten voor op het dak beitsen. De andere groep ging oneffenheden in het terrein egaliseren. Dit met behulp van schoppen en pikhouwelen. Een intensieve klus, maar gelukkig werd er goed voor ons gezorgd; in de vorm van een ijsje. Dankbaarheid alom!

Toen deze korte break voorbij was, kwam er een klus bij: beton maken en storten (= hier betekende dit: scheppen). Dit onder leiding van plaatselijke vaklui, met eigen inzichten. Jammer was wel dat ze geen Engels spraken en daardoor instructies soms niet goed begrepen werden. Ondanks deze belemmerende factoren is het doel voor deze dag zeker bereikt.

Om af te koelen van deze hete en intensieve dag dachten we: Yo, we gaan zwemmen in een meer! We hadden gelukkig een lift, zodat we die drieënhalve kilometer niet hoefden te lopen. Wel vroegen we ons af of de 20-jarige Lada in NL door de APK zou komen…

Dit blog is geschreven rond het kampvuur, waar we ons hebben vermaakt met zang en gesprekken.

Búcsú (adios)

3 reacties op “Zon, werk en meer”

  1. Superleuk om jullie blog te lezen. Welterusten voor zometeen en morgen weer veel succes en plezier met elkaar!

  2. Harno doet goed zijn best.ga door jongen veel plezier met jou team.knap werk samen.

  3. Poeh! Het is wel duidelijk een werkvakantie! Een grote pluim voor onze moeder die zo te zien ook meehelpt!??

Geef je reactie