Woensdag 8 augustus

Dag allen,

De laatste werkdag in Tirgu Mures zit erop, het was een lange dag om alle geplande activiteiten gereed te krijgen… maar het resultaat mag er zijn.

Pici Ház is helemaal klaar, de puntjes zijn vanmorgen op de `i` gezet en de kinderen zijn om 14 uur komen kijken… zij en de leiding van de straatkinderhuis waren ontzettend verrast en blij. Het was echt nog heel hard werken; het laatste raamkozijn schilderen; de hal sauzen, schoonmaken van alle ruimten, laatste verfspetters weggewerkt etc.

Ook is de laatste hand gelegd aan de tweede verdieping van het Casa Diaconala huis, de gehele verdieping is afgerond. Dat was even lastig, omdat we om 16 uur enkele poor families zouden gaan bezoeken. Dat betekende dat we het niet konden afronden voor vertrek. De Roemenen zijn echter net zo flexibel als dat wij als groep zijn, de tijd werd 17 uur. We hebben het schoonmaken van de verdieping uitgesteld tot na de bezoeken en avondeten (start 20.30 uur).

Het bezoeken van de poor families was wederom indrukwekend. Gezin 1, bestaande uit vader, moeder en 10 kinderen, klein zeer eenvoudig huisje (1 kamer en kleine keuken). De ouders zijn beiden minder begaafd en hebben geen werk. Zij moeten rondkomen van € 340, 00 in de maand. I.v.m. het niet kunnen betalen van de gasrekening heeft het gasbedrijf de toevoer afgesloten. Het avondeten stond klaar; 1 st. paprika en 3 st. tomaten (voor 6 personen – vier kinderen verblijven in Emmaus, Marosbogát)!
Gezin 2, bestaande uit Hongaarse moeder en Roemeense vader (komt niet meer thuis) en 8 kinderen. Ook hier een zeer eenvoudig huisje van 5* 4 meter, het `kakhuis` (in de tuin) was echt aan vervanging toe, daar is men 2 maanden geleden aan begonnen, maar is nog steeds niet afgerond. Oudste dochter was thuis, de moeder was aan het werk.
Beide bezoek waren echt schrijnend.

Tijdens het diner hebben we afscheid genomen van Ilona, we kregen allemaal enkele inhoudsvolle, hartelijke dankwoorden. Ook hebben wij, als groep, haar hartelijk bedankt voor de gastvrijheid en vriendelijkheid, ze heeft ook het een en ander verteld over de geschiedenis van de Hongaren in Roemenie. Namens de groep werd er een danklied gezongen voor de stafleden, dat hebben wij zeer gewaardeerd, het was een enorme verrassing! Köszönöm!!

Na het eten, is de tweede verdieping nog schoongemaakt, zoals altijd is ook de vaat weer gedaan. Tijd om de koffer te pakken, douchen etc. Nu nog even naar het centrum om nogmaals de Mc Donald te bezoeken. Het voornemen van de meeste deelnemers is om vannacht het bed niet aan te raken… of dat gaat lukken…

Morgenochtend is de planning dat we om 4.30 uur naar de luchthaven worden gebracht, het vliegtuig vertrekt om 6.10 uur, we hopen om 7.15 uur te landen in Dortmund (uur tijdsverschil).

Enkele opmerkingen:

  • Martin Zevenbergen kon helaas deze werkvakantie niet mee, omdat hij herstellende was van een bacterie en hij zich daardoor niet sterk genoeg voelde op het moment van vertrek.
  • De dag voor vertrek is daarom Jaap Groen gevraagd (hij had destijds aangegeven graag een keer mee te willen), in een korte tijd heeft hij veel kunnen regelen (noodpaspoort, ticket etc), zodat hij mee kon.
  • Joost is –na een goede reis- afgelopen maandag, huiswaarts gekeerd i.v.m. zijn gezinsvakantie.
  • We hebben alle dagen temperaturen tussen 30 en 40 graden gehad.
  • Er was regelmatig een slechte internetverbinding vandaar dat er soms weinig foto`s zijn geplaatst of dat er pas een dag later een verslag gelaatst is, onze excuses daarvoor.

De hartelijke groet,

namens de `staf`, Jaap, Jouke en Henrik