Woensdag 4 augustus

Om 8 uur aan het ontbijt verschenen hebben we eerst (lekker) gegeten. Enkel over de kaas waren de meesten niet zo te spreken aangezien die nogal wat weg had van rubber.

Na de maaltijd werd het tijd voor wat boerenwerk. Maar eerst hebben we het gereedschap uit de schuur gehaald en verplaatst naar het weeshuis. Dit werd gedaan met hulp van wat Roemeense jongens uit het weeshuis. De kar begaf deze het halverwege en hebben wij, na een poging van de Roemeense jongens goed gekregen, de roemenen gaven toe dat die hollanders toch wel koppie koppie waren. Nadat de meiden aan het uienrapen waren gezet werd er om vier boerenjongens gevraagd. Willem-jan, Bram, Gerwin en Ary samen met 2 Roemenen waren de vrijwilligers. Dat hebben ze geweten. Er moesten namelijk 120 zakken van 50 kilo gevuld worden met graan,

En vervolgens met een soort van open vrachtwagen 10 km verderop naar een meelfabriek gebracht worden. De personen meenemen was geen probleem gewoon achterin op de meelzakken. De chauffeur hield er nogal een ruige rijstijl op na, om over de kwaliteit van de wegen maar te zwijgen, met het gevolg dat de o zo gemotiveerde (boeren)jongens alle hoeken van de vrachtwagen hebben gezien. na 2 ritjes zijn we er toch zonder kleerscheuren vanaf gekomen, toen was het tijd voor het verplaatsen van zo’n 200 hooibalen. Ondertussen is de rest van de groep begonnen met de opknapwerkzaamheden in het weeshuis. Algauw werd er druk gestukadoord en geschilderd. Om 11 uur zou het tijd zijn voor koffie deze arriveerde om kwart voor 1. Begrip van tijd is hier soms ver te zoeken. Na de koffie teruggekomen in het weeshuis bleek dat een paar Roemeense kinderen ons werk niet al te serieus namen door op een pas gesausde muur een tekening te maken. Om half 3 stond de lunch klaar. Die bestond uit kippensoep, uiteraard het Roemeense brood en een soort van nasi met zelf geschoten hertenvlees. Al met al smaakte het heerlijk. Na het eten hebben we een Bijbelstudie gedaan over de Bergrede. We vonden het fijn om ook met deze dingen bezig te zijn met elkaar. Hierna hebben een paar afgevaardigden wat boodschappen gedaan in het plaatselijke winkeltje. En is de rest verder gegaan met schilderen.

Door Ary