Terugblik – terugreis…

Het laatste dagverslag van onze werkvakantie in Gheorghe Doja. Inmiddels zitten we op de luchthaven in Cluj Napoca en moeten nog ff 2 uur geduld hebben. We zijn om 3.00 uur opgestaan uit ons bed en om 3.20 uur vertrokken. Enkele hebben geen bed gezien deze nacht, iedereen is erg mak. Allereerst een terugblik op de zondag, na het ontbijt zijn we naar de kerk bij ds Lorincz Istvan in Tirgu Mures gereden. Een Nederlandse kennis die getrouwd is met een Hongaarse vrouw en woonachtig is in de omgeving van deze stad zou de preek vertalen, helaas de techniek liet ons in de steek. We hebben de gemeente begroet en toegezongen. Na de dienst heeft hij een samenvatting gegeven van de preek. De tekst was vanuit Genesis 32: 24, ook Willem en Erika vd Bruinhorst waren aanwezig. Met elkaar hebben we koffie gedronken. We zijn terug gegaan naar Gheorghe Doja en hebben met elkaar genoten van de lunch,  opnieuw een traditioneel Hongaarse maaltijd. Na de maaltijd kreeg iedereen een aandenken in de vorm van een ‘certificaat’ voor hetgeen wij hebben mogen doen tijdens de werkvakantie. En is er een start gemaakt met een vriendenboekje van Nova Perspectiva. Iedereen heeft hier een dankwoord of groet in geschreven, wat door Melinda zeer gewaardeerd werd. De overige middag is tot 16.00 uur eigen tijd, daarna wordt het programma vervolgd. We drinken een koffie en gaan daarna twee arme mensen bezoeken. Het eerste bezoek maakt indruk op ons, maar ook op deze weduwe van 87 jaar, ze kan haar emoties niet inhouden als we haar psalm 25:2 toezingen en we haar opdragen in gebed. Het tweede bezoek betreft een arme gehandicapte man. We hebben bij beide bezoeken een voedselpakket achtergelaten.

Het is opnieuw een warme dag en besluiten om in het ‘Samarita-huis’ een preek te beluisteren van ds IJsselstein, een preek die hij ’s ochtends in de Ger Gem van Kampen heeft gehouden vanuit Lukas 10 vanaf vers 25, heel toepasselijk in onze werkvakantie over de barmhartige Samaritaan. Daarna het laatste diner bij Istvan en Melinda. Het eten viel bij iedereen goed in de smaak… 2 tot 3 maal werden de borden gevuld. Na de maaltijd had Istvan een woord van dank, bovenal aan God voor wat Hij gegeven heeft. We kregen allemaal een aandenken in de vorm van een pot honing en een flesje eigengemaakte likeur. Clazina heeft de kokkin toegesproken en bedankt voor het vele werk wat zij deze dagen voor ons gedaan heeft en een kleine attentie overhandigd. Maurits heeft Istvan en Melinda namens de groep bedankt voor hetgeen we tijdens deze werkvakantie gekregen hebben. Voor hun gezin is dit een hele intensieve week geweest,  maar is met veel liefde gedaan. Na de diner zijn we terug gegaan naar het mannenhuis om vervolgens de avond af te sluiten bij het kampvuur samen met Istvan, Melinda, Esther en Anna (beide dochters van Istvan en Melinda). Mooi om te zien hoe beide dochters opgenomen zijn in de groep en ook meedoen met spel en gesprek. De eerste deelnemers gaan vanaf 22.00 uur naar bed om toch nog enkele slaapuurtjes te hebben. Istvan en Joseph staan om 3.00 uur klaar om ons weg te brengen naar de airport in Cluj, waarvandaan we dit verslag schrijven om 6:15 uur. We hopen om 8:10 uur te vertrekken richting airport Dortmund. Om daar opgehaald te worden door een ouder van Judith, de vrouw van Gert-Jan en Sjoerd rijdt zelf terug. We hopen rond 12:30 uur in Rhenen te zijn om met elkaar deze onvergetelijke tijd -op de gebruikelijke wijze- af te sluiten.

Iedere deelnemer heeft zijn eigen herinneringen aan deze werkvakantie. Wat wij als staf gewaardeerd hebben is de onderlinge liefde bij de deelnemers. De enorme inzet tijdens het werk, iedereen ging ervoor! Het project is niet gereed, maar er is echt veel werk verzet. De aannemer heeft toegezegd het geheel af te ronden en de verwachting is om het dagactiviteitencentrum in oktober te openen. Tijdens ons verblijf zijn verschillende kandidaten komen kijken en waren onder de indruk van het geheel.

Iedereen die deze werkvakantie mogelijk heeft gemaakt en een bijdrage heeft gegeven heel hartelijk bedankt. Ook voor de gebeden die ons omringd hebben. Tijdens het verblijf is niemand ziek geweest of is er een ongeluk gebeurd. We sluiten af, Soli Deo Gloria.

Geef je reactie