Staat als een muur boven water

Gesplitste activiteiten. De ene groep die de laatste dagen bezig geweest was met de overkapping van project ‘Zonnehoed’, mochten door hun ervaring met het metselen met het project ‘Slaapprinsessen’ aan de slag.

Eerst ander half uur rijden, met onderweg een stop bij een bouwmarkt om een betonmolen op te halen. Aangekomen via zeer hobbelige wegen kwamen er twee enthousiaste meiden springend op ons af. Ondanks de taalbarriere werd het eerste contact snel gelegd. Het was te zien dat het gezin blij was met onze komst. Voor ons was het al snel duidelijk in welke leefomstandigheden deze mensen zich verkeren.

Doordat de materialen nog niet geleverd waren, is de dominee, met wie wij aan de slag gingen bij dit project, naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt gereden om materiaal te kopen. Zo konden we in ieder geval aan de slag.

Eerst moest er een vloer gemaakt worden van beton. Daarvoor werd de ruimte eerst zo goed mogelijk gevuld met puin zodat er minder beton gebruikt hoefde te worden wat dus ook weer kosten scheelden.

Ook werd er cement (species) gemaakt zodat er een grote muur gemetseld kon worden. De twee meiden wilden overal bij helpen en leerden onder andere tellen in het Nederlands. Ook viel op dat ze wel een paar keer van kleren wisselden. We denken dat dit komt omdat ze willen laten zien dat ze niet zo arm waren.

Voor de lunch zijn we in de auto gestapt (voor hooguit 5 minuten) en naar een familie gereden, waarvan we al mensen in de kerk hadden gezien, die voor ons weer zoals gewoonlijk veel te veel hadden gemaakt. Ook konden we hier nog even naar de normale wc zodat we niet naar de wc (het gat met gat-rol) bij het arme gezin hoefden. Toen we rond vijf uur nog bezig waren vond de dominee dat het wel genoeg was geweest maar door onze Nederlandse doorzettingsvermogen wilden we doorgaan en het helemaal af maken. Na hard zwoegen hebben we al het werk af gekregen. Na het werk werden de mensen overladen met etenswaren en andere cadeaus uit Nederland waar ze heel blij mee waren, en werd er ook nog een fotoshoot gehouden.

Ondertussen hebben de andere mensen (bijna alle jongens en de overige meiden) niks gedaan aldus hen(of was het nou hun?!) Nou ja, ze hebben Csoroge (beide o’s hebben twee puntjes) gegeten, welke verrukkelijk waren.

Overigens bleek bij thuiskomst dat er een stuk van de bekisting was gezet (door de Hongaren) voor project ‘Onbegaanbaar’ en de muren van de overkapping gestuukt waren. Trouwens complimenten want het ziet er super goed uit. Ook deze groep had wat vertraging in het werk omdat er niet genoeg zakken cement waren. Onze tolk zou nieuwe halen, en maar een uurtje weg blijven. Toen hij na enkele uren terug kwam excuseerde hij zich voor de vertraging; zijn auto raakte door het warme weer oververhit. Hij was maar vijf keer stilgevallen, om de motor weer te koelen gooide hij er steeds een fles water overheen.

Na het eten heeft deze groep nog lekker gezwommen in het meer, maar ze kwamen al snel terug door de vele muggen. Toen ze terug kwamen was de andere groep net terug en zat heerlijk te genieten van de verse friet.

Daarna weer gezellig bij het kampvuur gezeten waar ook deze blog weer is geschreven.

 

Welterusten!

2 reacties op “Staat als een muur boven water”

  1. Werk ze Harno, jullie maken nog wat mee.wat zijn we dan rijk vergeleken met de mensen daar.Zij leven misschien wel meer in afhankelijk heid.
    Groetjes van Oma.

  2. Het was goed even te kunnen zien wat deze groep allemaal in hun mars heeft, het eten was trouwens ook goed. Bedankt voor het inkijkje.

Geef je reactie