Projecten

Ongetwijfeld zult onze projecten al hebben bekeken. Hierbij een stukje meer informatie over de projecten en waar het sponsorgeld naar toe gaat. We hebben in totaal drie projecten waarvan we bij twee projecten gaan klussen. Het andere project is te specialistisch voor ons en daarom steunen we die financieel en zorgen wij ervoor dat lokale bedrijven daar aan het werk gaan. Zodat deze meneer toch een opgeknapt huis krijgt.

Corrie en Arie zijn afgelopen voorjaar naar Roemenië afgereisd om samen met Sandor (ons contactpersoon in Roemenië) de projecten te bezoeken. Zo konden ze de families alvast ontmoeten en bekijken wat er allemaal moest gebeuren. Ze brachten enthousiaste verhalen mee terug. Hierdoor kunnen wij ons weer een stukje extra voorbereiden.

Project Familie Feteke:                                                                                                                                                                                Het gezin: vader moeder en twee jonge kinderen, leeft van een heel klein inkomen. Het gezin moet een hoge huursom betalen voor de woning. De woning bestaat uit drie ruimten: twee slaapkamers en een keuken. De slaapkamer van de ouders is heel vochtig en slecht voor de gezondheid. Graag willen wij -tijdens de werkvakantie- alle kamers opknappen: het vochtprobleem oplossen en de beschimmelde muren weer voorzien van een verfkleur. Ook de betonvloeren willen we voorzien van vloerbedekking om het leefgenot te verbeteren. Om het vochtprobleem op te lossen, moet er ook een nieuw raamkozijn worden aangebracht. Deze werkzaamheden worden aan een plaatselijke aannemer uitbesteed.

In de keuken moet een nieuw keukenblokje worden geplaatst. Verder willen we zorgen voor een nieuwe inrichting en kleding voor het gezin.

Project Familie Nagy:                                                                                                                                                                                    De woning maakt een verzorgde indruk; we worden hartelijk ontvangen door de man. Bij binnenkomst van hun slaap/woonkamer “staat” zijn vrouw op bed. De beide benen van de vrouw zijn afgezet. Dit heeft te maken met een ontsteking ten gevolge van een verwonding tijdens het werken op het land. De man verzorgt zijn vrouw met veel liefde. Zijn zus woont bij hen in, in een naastgelegen slaapkamer. Recent heeft zij een operatie ondergaan, bij haar is het linkerbeen net boven de knie afgezet. Dit is het gevolg van dichtgeslibde aderen. Ook voor haar is haar broer mantelzorger. 25 april is ook haar andere been afgezet. De kamer van het echtpaar is in 2016 opgeknapt en ziet er keurig uit. De kamer van zijn zus is echter aan een grondige opknapbeurt toe. Met name ook voor haar broer, zodat hij eenvoudiger met een rolstoel kan rijden en de verzorging kan volhouden. De muren moeten worden gestuct, een plafond worden aangebracht, de wanden en het plafond schilderen en laminaat op de vloer. In de hal moeten de wanden ook worden gestuct en geschilderd, een plafond worden aangebracht en een luik naar de zolder.

Dhr. Pirvu:                                                                                                                                                                                                     Deze eenzame vrijgezelle Roemeense man is woonachtig in een klein appartementje op de begane grond in Nagyvárad (Oradea). Deze man leeft van een uitkering in verband met zijn beperkingen; hij heeft diabetes en daardoor is hij inmiddels 1 been kwijtgeraakt. De aanpassingen zoals wij die in Nederland kennen, zijn in Roemenië niet denkbaar. De ruimte in zijn appartement is erg klein, de deuropeningen zijn niet geschikt voor een rolstoel. Ook de entree van het appartementengebouw is niet functioneel. Er is een hellingbaan, maar deze is onbruikbaar. Een andere aanpassing is gemaakt, maar deze is eveneens niet bruikbaar.. Hij heeft geen familie en vrienden. Toch is de man erg optimistisch. Vanuit het Juliahome in Nagyvárad (Oradea) ontvangt hij een warme betrokkenheid en hij komt regelmatig naar de Bijbelstudie in Juliahome. Daarom vraagt onze contactpersoon deze man te helpen met de verbouw van de badkamer. Het is een hele kleine ruimte, maar voor een rolstoel niet toegankelijk. Hij wil graag een `inloopdouche`, een wastafel (met een spiegel op zijn gewenste hoogte) en een toilet. De werkzaamheden bestaan uit: – verwijderen van de oude badkamer incl. wandtegels – aanbrengen van tegels in de hele ruimte – aanbrengen van een in hoogte verstelbare wastafel – aanbrengen van toilet   Omdat deze werkzaamheden te specialistisch zijn, zullen ze worden uitgevoerd door een plaatselijke aannemer en sponsoren wij de kosten voor deze verbouwing.

Viszontlátásra

 

Geef je reactie