Oekraïnse zondag

Na de mogelijkheid om lang te slapen, werd om 09:00u het ontbijt geserveerd. Enkele vroege vogels hadden er toen al een ochtendwandeling op zitten. Het ontbijt bestond uit allerlei lekkere dingen die we al eerder gegeten hadden, inclusief een gekookt ei ?.

Tussen het ontbijt en de kerkdienst hadden we enige tijd voor onszelf. Ondanks de spraakverwarring zaten we toch allemaal in de kerk om 10:35. Dit was bijzonder en een hele prestatie aangezien we er vanuit gingen dat de dienst om 11:00u zou beginnen. De predikant had ter voorbereiding voor ons de preek in het Hongaars en Engels uitgetypt. Na een hartelijk welkom ving de dienst aan. We hoorden een preek over de eerste christengemeente, waar toen ook al gedoe was. De boodschap was dat Christus in het middelpunt moet staan, zowel in de gemeente als in je persoonlijke leven. Sommigen moesten hun verwachtingen (die je als vooroordelen kan typeren) enigszins bijstellen. De dienst verliep erg ordelijk en de preek was Bijbels en praktisch van aard. Natuurlijk waren er enkele liturgische verschillen, maar dat gaf juist een extra dimensie aan ons verblijf hier. Bijzonder was dat we de psalmen op dezelfde, in onze moedertaal konden zingen. De gemeenteleden in het Hongaars en wij in het Nederlands. Dit gaf een gevoel van verbondenheid.

Na de preek legde Ria uit wie we waren en waarom we hier zijn. Ook bracht zij de groeten over vanuit Nederland. Daarna zongen we als groep enkele psalmen en liederen. De dienst werd afgesloten met een zegenbede.

Elke dag tot nu toe krijgen we bij de lunch soep. Desalniettemin voelde het vertrouwd toen we ook zondag weer heerlijke bouillonsoep kregen met brood.

Meteen hierna luisterden we achterin de tuin een preek over Gideons overwinning op de Midianieten. Dit in lijn met het thema van de bijbelstudies. Toen had iedereen even tijd voor zichzelf, totdat de jongeren van de omliggende gemeentes zouden komen. De meeste mensen wilden slapen maar ook waren er nog sportieve lui onder ons.

Het programma dat in elkaar was gedraaid was een waardevolle toevoeging aan onze zondagmiddag. We leerden de jongeren van de gemeente beter kennen door middel van spellen en het samen zingen van liederen. Hierbij kwam ook bijzonder zangtalent naar boven. De liederen die we zongen werden in twee talen tegelijk gezongen, meestal Hongaars en Nederlands ????en ook onze Engelse kennis kwam van pas.

Ook onze Bijbelkennis werd getest, van de Bijbelboeken tot aan de vrouw van Mozes (Zippora voor de onwetende onder ons).

Al met al een hele mooie zondag die vele indrukken hebben achtergelaten.

Geef je reactie