Maandag 18 juli

Door een technische storing was er gisteren 18 juli 2016 geen dagverslag. Excuus hiervoor.

Goedenavond thuisblijvers!

Hoe is het daar? Wij zijn moe maar voldaan na de eerste werkdag. Na alle paspoortstress van zaterdag was het heerlijk om zondag een dag van rust te hebben.

Ondanks dat de zondag anders was dan in Nederland hebben we een goede dag gehad. Nadat we rond half 9 ons bed hadden verlaten en aan de ontbijttafel waren aangeschoven zijn we om 10 uur naar de Burchtkerk gelopen om daar een Hongaarse dienst bij te wonen. Deze Burchtkerk is de kerk waar Ilona (de directrice van het bejaardenhuis waar we overnachten) elke zondag heen gaat. Mooi en indrukwekkend om deze dienst mee te mogen maken! Na de dienst mochten we als groep voor in de kerk psalm 84 zingen. Hierna hebben we als groep bij het kerkorgel gezamenlijk nog een aantal psalmen gezongen.

 

 

’s Middags hebben we een Bijbel quiz gedaan, gelezen en gezellig gepraat. De avond begon met een pannenkoekenmaaltijd en om een uur of 8 kwam dominee Lörincs István. Hij heeft een meditatie voor ons gehouden over Handelingen 23, dat gaat over Paulus voor de Grote Raad.

Maandag

Om half 8 werden we uit ons bed getrommeld omdat de eerste werkdag was begonnen! We verdeelden alle materialen (hout, spijkers, gereedschap, etc) over de verschillende projectgroepen. Hierna vertrokken alle groepjes naar de verschillende locaties.

We laten van iedere projectgroep iemand aan het woord:

José (Satu Nou bij dominee Zöld Imre. Henrik, Harold, Gert-Jan, Joost, Carolijn en José):

„ Vandaag zijn we begonnen in de tuin van ds. I. Zöld. Nadat we de spullen in de truck hebben geladen (inclusief 4 deelnemers in de laadbak), hebben we al het materiaal in de tuin van ds. Zöld uitgestald. Vervolgens is iedereen hard aan het slopen geslagen. Hekjes werden gesloopt en het houthok is volledig leeg gesjouwd en afgebroken. Ook zijn de oude tegels uit de grond gehaald. Het was een mooie dag en heerlijk weer om te werken. Het skelet van de schutting staat en morgen hopen we de gezaagde planken hier tegenaan te plaatsen.”

Anne (Sabed bij een arm gezin waar brand is geweest):

„ Vandaag zijn Jaap, Josan, Agnes, Jannemieke en Anne naar Sabed geweest om een start te maken aan project brandschade. Het plafond is deels schoongemaakt en de vloer geegaliseerd. De vader en zoon van het gezin hielpen goed mee en waren echt harde werkers! Het begin van de dag moesten we even aan elkaar wennnen, maar al snel was het ijs gebroken en gingen de grapjes over en weer. Rond half 4 kwam een buurvrouw pannenkoeken brengen. Ze waren heerlijk! Met een voldaan gevoel kon deze groep naar huis gaan.”

Margrethe (Culpiu, met Gerco, Cor, Margrethe, Eline en Marcel + Maurits als vliegende keep):

„Vandaag hebben we lekker veel kunnen doen! Toen we aankwamen bij het gezin was het huis al leeggehaald, (gelukkig, we hoorden eerder dat dit niet het geval zou zijn) zodat we snel aan de slag konden. Hoewel, leeg? Spinnen waren er genoeg! Het was allemaal wat viezig, maar daar konden we wat aan doen. Eline en ik gingen gelijk aan de slag met het schoonmaken van de kamers, terwijl Cor en Marcel de lemen vloer gingen afgraven zodat we morgen beton kunnen storten. Gerco was ondertussen druk bezig met het schuren van de houten vloer in de ‘woonkamer/keuken’. Na ’s middags bij de plaatselijke predikant te hebben geluncht kwam Maurits ons team versterken. Hij ging aan de slag met het knippen van betongaas. Rond 5 uur was het huis schoon en de vloer klaar om morgen het beton op te storten. Kortom, een mooie dag waarin we veel hebben kunnen doen.”

Thirza (Tirgu Mures met Jantine, Thirza en Mariska):

„Wij hebben vandaag gewerkt rond het verzorgingstehuis waar we overnachten. We hebben de vertrekkende groepen uitgezwaaid en zijn toen naar de Lidl geweest om boodschappen te doen (met wat struggles, zie foto). Daarna zijn we aan de slag gegaan met het schuren van de schutting. In de loop van de middag hebben we zelfs een start kunnen maken van het schilderen van de schutting en het hekwerk rond de ingang.”

IMG-20160718-WA0002_180x240 IMG-20160719-WA0000_320x180 IMG-20160719-WA0030_180x240

Zoals jullie kunnen zien is er veel werk verricht. We zijn erg blij dat alles zo voorspoedig ging en gaan er morgen weer lekker tegenaan!

Een hartelijke groet uit Roemenië,

Eline en Marcel

Één reactie op “Maandag 18 juli”

  1. Hallo harde werkers in Roemenië ! Prachtig om jullie verslagen te lezen en de foto’s te bekijken. Mooi dat jullie het goed naar je zin hebben en nuttig werk kunnen doen. Hartelijke groet aan Ilona, fam. Zöld Imre en ds. I. Lörincs. Een goede tijd verder toegewenst ! hartelijke groet uit Rhenen.