Jonapot!

Doordat we gisteravond uitgenodigd werden door de bewoners van Satu Nou, hebben we geen tijd gehad voor het dagverslag. Vandaag alsnog een kort bericht over gisteren. Gisterochtend vertrok er weer een club olv van Jaap en begeleiding van Joseph naar de pastorie. Daar is de hele dag hard geschilderd, gesaust, geschuurd en schoongemaakt. Het einde komt nu echt in zicht!

Ook in de tuin gaat het steenhard vooruit. De stenen zijn bijna allemaal gelegd, er zijn bandjes gezet en er is cement gestort. Een aantal mensen zijn ’s middags met Joseph meegeweest om twee ‘poor families’ te bezoeken. Het gebedje dat we als kind leerden zingen voor het slapen gaan: ”…zorg voor de arme kinderen Heer!”, komt dan dichtbij. Woorden schieten tekort.

Die avond waren we uitgenodigd bij een ouderling uit de gemeente van Satu Nou om daar te komen eten. Door het vele werk wat nog te verichten was in de tuin, zijn er wat mannen ”thuis” gebleven. De rest arriveerde rond 8 uur in Satu Nou. Daar werden we enorm verrast. We kregen een heel warm onthaal door het halve dorp dat was uitgelopen, met hun aanstaande dominee, Imre Zolt. Buiten het ”Kulturhuis” stond een enorme pan goulash soep en binnen waren de tafels feestelijk gedekt. Iedereen zag er piekfijn uit. Overal oudjes en kinderen, geweldig! Zowel de dominee als Pieter hebben woorden van dank gesproken. Wat voelden we een warme verbondenheid met de gemeente die we nauwelijks kenden. Heel bijzonder om mee te maken! Na de goulash maaltijd (+palinka) hebben wij psalm 42 en het Wilhelmus gezongen en zong de gemeente hun volkslied. Het afscheid was ontroerend en emotioneel geladen…Knuffels, kussen en tranen bij zowel oudjes als kleine hummels. We zijn als groep samen met de dominee nog even bij de pastorie wezen kijken om vervolgens echt afscheid te nemen van de dominee en zijn gezin.

Moe, voldaan en een beetje verdrietig zijn we naar huis gegaan. Verdrietig omdat we afscheid moesten nemen, maar ook voelden we allemaal dat het einde van deze geweldige vakantie nu echt in zicht is. We hopen jullie snel weer te kunnen spreken!

Veel groeten van ons allen!

2 reacties op “Jonapot!”

  1. Beste allemaal,

    Fijn om nog even wat te lezen en mooi wat jullie allemaal meegemaakt hebben. Mooie herinneringen om mee te nemen en zuinig te bewaren. Het was Super fijn om jullie zo te volgen. Een hele goede reis gewenst naar huis. Ik hoop over een weekje het resultaat te gaan bekijken. Bedankt voor alle werk en verslagen! Liefs ons

  2. Beste allemaal
    Alles wat jullie gedaan hebben heeft een prachtig resultaat tot tevredenheid en blijdschap van de Hongaarse gemeente
    Allen een goede thuisreis gewenst
    Hartelijke groeten. Van de vosjes uit Tholen