Hittestress

De tweede dag brak aan met veel regen en onweer. Gelukkig was het droog toen het tijd was voor het ontbijt bij het ouderenhuis Casa Diaconala. Tijdens het ontbijt zaten de meeste mensen na een korte nacht er nog slaperig bij.
Na het eten was het tijd om de aftandse bus in te laden met alle onderdelen die we nodig hadden voor de verschillende projecten die we zouden gaan doen. De reis naar het eerste project (loze leiding) verliep goed. We kwamen aan, en zagen al snel hoe armoedig de omstandigheden waren van de mensen van het eerste project. Hier werden de benodigde materialen voor dit project uitgeladen, en werd met de hele groep gestart met het uitvoeren van de eerste taken zoals het aanbrengen van een gaasomheining om de tuin heen.
Vervolgens gingen een aantal mensen de bus weer in om naar het volgende project te gaan: mantelzorgwoning. Hier werden de benodigde onderdelen ook uitgeladen voor het bouwen van een dak op de woning. Uiteindelijk gingen Arjanne, Henrik en Jeanette naar het laatste project: vier generaties. Hier moest onder andere een laminaatvloer gelegd worden.
Hans, Jorinda, Wilhelm en Corstian zijn aan de slag gegaan met het project mantelzorgwoning
De bedoeling van het project ‘mantelzorgwoning’ is het realiseren van een dak op vier bestaande muren. Deze muren zijn door de gemeente neergezet, maar daar hopen wij een dak op te realiseren. Na het schetsen, nadenken en uitmeten van het dak werd gestart met het plaatsen van de eerste twee lange balken die de basis vormen van de dakconstructie. De balken werden op de juiste positie en hoogte geplaatst, waarna de volgende balken al snel erbij gezet konden worden. Er werden een aantal platen op het dak vastgemaakt, om erop te kunnen lopen en werken, en daarna werden de eerste dwarsbalken voor de zijkant geplaatst. Dit was wel een klus om bij te zweten. Werken in de volle zon bij 32 graden is best veel gevraagd.

Er werd nog een zeil over het dak gespannen, en werd teruggegaan naar het project ‘loze leiding’ om de deelnemers op te halen.

 

Vanuit project loze leiding is er een begin gemaakt met het tegelen in de keuken.
Op deze klus hebben Judith en Malinda zich vooral gericht. Zij hebben voor elkaar gekregen om de muur tot de helft af te tegelen. Jeanette, Sjoerd en Clazina hebben buiten de gaasomheining afgemaakt. Maar inmiddels was het weer opgeknapt, warm aan het worden. Insmeren met zonnebrandcreme en veel drinken. Maar we kregen ondersteuning van de buurman. Hij kwam aanlopen met palinka. Eerst even een aarzeling het was nog maar op de helft van de dag. Maar toch gingen er een paar overstag. Proosten op een glaasje palinka. Dat was het begin van meer… Aan het eind van de middag toen de mensen uit het project mantelzorgwoning ons op kwamen ophalen werden we uitgenodigd om nog even een biertje te komen drinken op zijn terras. Daar zaten we dan op het terras . Zweten op de stoelen genietend van een koud biertje of radler. Ineens storten twee groepsgenoten op de grond onder luid geraas. Bezweken door de hitte, waren ze te zwaar of waren de stoelen niet goed. We laten het in het midden. De buurman ruimde zijn kapotte stoelen oo en kwam weer met nieuwe aanlopen. Maar niet iedereen durfde meer op een stoel te zitten.

 

Van Leanne: Ook in Panet is het project 4 generaties van start gegaan. Henrik, Arjanne en Leanne zijn hier begonnen. Bij aankomst werden we begroet door een man die op zijn knieën wat aan het rommelen was bij het hek. Qe kwamen binnen in het huisje waar we een laminaatvloer moeten leggen en de muren moeten sauzen. De muren van het huisje zijn aangesmeerd met grond en wat stucwerk. Sommige stukken zijn glad maar het grootste gedeelte bestond uit bobbels en scheuren. De ergste scheuren en gaten hebben we dichtgesmeerd waarna alle muren in de primer zijn gezet. Daarna hebben we een begin gemaakt met het sauzen van de muren. Alles wordt geel. Ondertussen werden we enthousiast geholpen door een echtpaar. De communicatie verliep wat stroef maar met hand- en voetwerk en “igèn, igèn, igèn” komt het altijd goed. Tussen de middag hebben we nog gegeten bij een dominee die Nederlands spreekt. Het was zo een uitgebreid middageten dat we moeite hadden met de opstart in de middag. Morgen hopen we weer verder te sauzen en weer heerlijk te eten bij het gezin van de dominee

De werkdag werd afgesloten met een maaltijd in het huis van Casa Diaconala. Na de maaltijd werd er nog wat muziek gemaakt en nog wat gekletst. De wijn werd nog uit een sfeerloze kartonnen doos geschonken en zo werd de dag met elkaar afgesloten.

Één reactie op “Hittestress”

  1. Jullie werken hard!

Geef je reactie