Eerste werkdag …

Vanmorgen zaten we allemaal om 8 uur aan het ontbijt. De werkgroep uit Houten is hier voor de laatste dag. Na gisteren zijn we goed uitgerust om vandaag onze eerste werkzaamheden te voltooien. De groep is gesplitst. De meeste mensen gaan naar de pastorie van dominee Zold Imre. De andere mensen gaan helpen in de tuin omdat daar grondwerk moet gebeuren, stoepbanden moeten gezet worden, en nog veel puin moet eruit gehaald worden voordat er meer mensen kunnen werken.

Omdat er geen vervoer was zijn wij met 3 taxi’s naar de pastorie van dominee Zold Imre vertrokken. Onze eerste indruk was dat deze woning lang niet bewoond is geweest. Dit merkte we door grote hoeveelheid spinnen, veel vieze plekken op de muur, veel stof en als laatste de lucht die er hing. Enthousiast zijn we, na een rondleiding van de dominee en overleg wie wat gaat doen, begonnen we met afplakken, scheuren en schoonmaken. Na de koude koffie zijn Gerco en José begonnen met het voorstrijken van de kinderslaapkamer. De rest is bezig geweest met schuren en schoonmaken(wat hard nodig was) van de andere ruimtes. De dominee kwam af en toe langs voor overleg. Ook waren er de hele dag behulpzame Hongaren waaronder kerkenraadsleden. Als alles volgens planning loopt (Dat valt in Roemenië namelijk nog wel eens tegen) hopen we morgen het schuurwerk af te ronden en gaat het echte schilderwerk beginnen. Omdat er vanavond wellicht nog mensen uit de buurt komen klussen is het afwachten hoe we het morgen aantreffen. Rond 6 uur zijn we met de taxi’s naar het Casa Diaconala gegaan om eerst wat te gaan eten. Inmiddels is het half 8 en hebben we nog niet gegeten (Flexibele planning enzo…). Het is voor ons, als Nederlanders, nog wat wennen aan de Roemeense gebruiken wat tijd betreft.

Naast het werk in de pastorie heeft het werk in de tuin ook niet stil gelegen. Het ziet er nu een stuk overzichtelijker uit. Morgen hopen er meer mensen in de tuin aan de slag te gaan. Voor nu is het eerste begin gemaakt met het uitzetten van stoepbanden en daarnaast zijn de eerste voorbereidingen getroffen om te kunnen gaan ophogen. Met behulp van lokale mensen is het gebroken puin en grind inmiddels aangevoerd en op zijn plek gebracht. We kunnen terugkijken op een prachtige en waardevolle eerste werkdag. Iedereen ziet er moe en voldaan uit.
Groeten José en Jan.

 

3 reacties op “Eerste werkdag …”

  1. Ziet er goed uit mensen. Jullie hebben op 1 dag al veel werk verzet. Leuk om te zien en te lezen! Liefs ons!

  2. Vanuit Houten heel veel succes toegewenst met al jullie werk. Nog even in de klei stampen en de opbouw van de tuin kan beginnen. Vergeet niet over een weekje ofzo de fam. Tamas te bezoeken om te kijken of de schommel en bedden er nog staan… Zegenrijke periode toegewenst!

    H.Grt,Michiel Bosch

  3. He, ziet er goed uit allemaal, jullie zijn al goed bezig geweest. Leuk dat de thuisfront alles zo mee kan beleven.
    Ziet er ook gezellig uit zo op de foto’s De groeten van ons allemaal.

    gr. Fam. de Vos