Een nieuw hoogte en dieptepunt

Na een dag van rust mochten we vandaag weer aan het werk.

Project loze leiding
Vandaag zijn we weer verder gegaan met de kast. Dit keer wel met resultaat. Maar een puzzel bleef het. De achterkant met spijkers erop getimmerd. Scharnieren met de deuren erop geschroefd. Ai, nu blijkt hij niet goed dicht te kunnen. Gelukkig weet Wilhelm hier raad mee. Hij lost het op door met een houtje de kast recht te zetten. De vrouw des huizes is er blij mee. Szep (mooi) zegt ze terwijl ze toekijkt. Nou daar doen we het voor.
Verder is de douche aangesmeerd om hem glad te krijgen en is er een begin gemaakt met tegelen en Allard, Jordy en Sjoerd hebben de kozijnen er uit gebikt en een begin gemaakt om er nieuwe in te plaatsen. Ook dit keer moest Sjoerd de waterput voor de waterleidingen in, de put blijft diep toch wel het dieptepunt van de dag.

Onder toezicht van de ouderen in het ouderenhuis gingen Arjanne, Leanne en Jeannette aan de slag met het schilderen van een ander trappenhuis. Al pratend en zingend baanden ze zich een weg naar beneden. De muren werden prachtig wit en zij zelf ook. Het schoonmaken van de spetters en rommel koste bijna meer tijd dan het schilderen zelf. Af en toe kwam er een bejaarde vrouw kijken of het al mooi werd. Complimentjes waren niet van de lucht, al moesten we de betekenis af en toe maar raden. Aan het einde van de dag was dat klusje ook weer geklaard.

Project Mantelzorg woning

Vandaag zijn we begonnen met het maken van de spanten voor het dak. Als eerste hebben we op het dak de verschillende onderdelen voorbereid, gemaakt vervolgens in elkaar gezet. Waarna we de 3 spanten overeind hebben gezet en gepositioneerd. Een mooi hoogtepunt.

Rond het middaguur hebben we heerlijk gegeten bij een boerenfamilie. We kregen heerlijke kippensoep en een pastagerecht niet een typisch Hongaars gerecht maar wel ovenheerlijk. Nog even kort gepraat over de boerderij en het communisme wat voor jaren geleden een grote rol speelde in de levens van de mensen in Transsylvanie. De man had rond de 100 mestkalveren die na een aantal weken op de boerderij voor export weg gingen.

Na de lunch hebben we de gordingen aan de spanten verbonden en het laatste stelwerk gedaan aan de dakconstructie. In de laatste uren van de middag hebben we de eerste dakplaat bevestigd. Ook waren er gedurende dag weer mooie momenten met Julian de eigenaar van het huis, naar zijn eigen vermogen probeert mee te helpen met de bouw en realisatie. Tijdens deze hulpzame uren worden er een aantal Nederlandse woorden geleerd: lijmtang, hamer, rolmaat, balken, zaag. Wat ook mooi was met het vertrek van vandaag op de klus dat hij ons groet in het Nederlands met, tot ziens.

Wat verder nog een punt van zorg is, is dat sommigen een allergische reactie hebben van de beten die ze hebben opgelopen tijdens het dagje uit. De enkel of been gaat opzwellen.  Gelukkig zijn er in het bejaardenhuis middelen aanwezig, zodat het bewegen wat makkelijker gaat. Met wat creativitet blijft zo iedereen op de been. Hieronder nog wat foto’s ervan.

3 reacties op “Een nieuw hoogte en dieptepunt”

  1. Leuk om jullie vorderingen te lezen, stuk voor stuk mooie projecten! Fijne dagen nog toegewenst. En succes met de laatste loodjes.

  2. Wat erg dat sommigen zo allergisch zijn…..

  3. Wat erg die reactie

Geef je reactie