Een goede aankomst en een warm welkom!

Na een (voor de meesten) goede nacht ging om kwart over zes de wekker. Om zeven uur stond ons ontbijt klaar. Er was even lichte paniek bij de gastvrouw toen ze hoorde dat er 18 mensen tegelijk zouden komen. Maar geen zorgen, alles stond keurig op tijd klaar, alles werd netjes bijgevuld. Met een volle buik gingen we op stap.

Onderweg door Oostenrijk werden we alert gehouden door de bingo die we speelden. Iedereen bedacht vier dingen die een ander onderweg zou moeten zien. Zo werd er onderweg gespeurd naar een driewieler, ‘werkzaamheden mannetjes’, een zwarte Range Rover, een koe, een zwaailicht en nog vele andere dingen.

Na een uurtje keerde de rust meestal weer terug en dommelden er een paar in slaap. Anderen kletsten of luisterden wat muziek.

Zo kwamen we in Hongarije aan. Bij de grens konden we gelijk doorrijden. We stopten daarna even om een visnet (of is het vignet) te kopen. Het was gelijk tijd voor een korte sanitaire pauze. Bij de toiletten was een klein winkeltje met allerlei producten. Een van de jongens heeft het voor elkaar gekregen om voor €13,- twee flesjes water te kopen. Hoe het komt? De man achter de kassa grijnsde enigszins verdacht, maar of dat er wat mee te maken had laten we maar in het midden.

Onze tweede en grote stop van vandaag was in Vecsés. We aten een broodje, we dronken wat en na het strekken van de benen gingen we weer in onze inmiddels vertrouwde auto’s. En door ging de reis.

Hoe verder we bij de Roemeense grens kwamen, hoe armer het er om ons heen uitzag. Allerlei ramen zaten scheef, afgebladderde verf en hobbelige wegen. Overigens was er wel een rijke oogst van het land! Hele velden lagen vol met balen stro.

Bij de grensovergang mochten we na het tonen van onze paspoorten en ID-kaarten gelijk doorrijden. We zijn in Roemenië! Bij een tankstation haalden we de nieuwe vignetten voor de busjes. Daarnaast wisselden we ons geld in voor de Roemeense Leu. 5 Leu is 1 euro. We pakten nog een paar zonnestralen mee en we gingen weer verder. Onderweg zag je grote verschillen, een prachtig nieuw kantoorgebouw, maar ook oude vervallen gebouwen die zo ongeveer op instorten staan.

Toen we aangekomen waren zijn we hartelijk verwelkomd door Sandor. Hij begroette ons in het Nederlands; bij de rest van zijn welkomstwoord schakelde hij over naar het Engels. Het huis waarin we zitten wordt onder andere gebruikt voor Bijbelstudies aan mensen uit de stad en omgeving. Daarnaast is het vooral een sociale plaats voor allerlei mensen. Deze mensen hebben allemaal een hele diverse achtergrond; de een is heel arm, de volgende komt uit de gevangenis; anderen hebben een verslavingsverleden. Iedereen heeft hier zijn eigen verhaal. Er zijn twee duidelijke regels op het terrein; er wordt niet gerookt en niet gedronken. We gaan zien of dat ons ook lukt 🙂

We kregen een geweldige maaltijd voorgeschoteld. Een heerlijk bord tomatensoep; een goed bord met nasi en een lekkere schnitzel en tot slot een ijsje als toetje. Na het eindigen zijn we naar onze kamers gegaan. Nadat we het huis verkend hebben zijn er nog enkelen op stap gegaan in de stad.

Rond half tien zijn we gaan zingen met elkaar. Na het zingen drinken we nog wat. We sluiten zo de dag af en gaan naar bed.

Welterusten!

2 reacties op “Een goede aankomst en een warm welkom!”

  1. Toppers zijn jullie!!

  2. Fijn dat jullie op plaats van bestemming zijn. Nu aan het werk. Veel succes ermee

Geef je reactie