Een dagje uitblazen

Om 7.15u. gaan de eerste wekkers. We hebben geen gordijnen voor de ramen. De zon schijnt ons toe. We zijn een dag vrij. We gaan weg. Sandor, de manager van Julia Home, geeft aan dat we ook nog vakantie hebben. Onze eerst plannen waren om naar een vuilnisbelt maar dat is helemaal in Cluj-Napoca en dat is 3 uur rijden. We hebben besloten om de grens over te gaan, naar Hongarije. Een uur terug de tijd in.

Na ongeveer een uur gereden te hebben kwamen we bij een natuurpark aan. Sommige vogels leven alleen hier, en is het gebied daarom erg bijzonder. Er waren gewonde vogels die aan het ”revalideren” waren zoals sommige mensen zeiden. Een ”vogelrevalidatiecentrum” dus.

Ook hebben wij mooie roofvogels gezien zoals arenden. Ook ooievaars en zelfs een roodpootvalk.  Prachtig om ze zo van dichtbij te mogen zien! Er was hier ook een kleine markt waar allerlei Hongaarse spulletjes verkocht werden, hoedjes, sleutel hangers, knuffels, maar vooral veel spulletjes van hout.

Tussen de middag eten we met de hele groep bij een eetcafé. Na het bestellen van het eten in het Duits, Nederlands, en Engels konden we aan ons heerlijke eten beginnen zoals, pizza, friet en kipschnitzel het was heel gezellig met elkaar.

Na het eten gaan we met een paardenkar mee over de poesta: een Europese steppe. Erg leuk, we zaten op 2 banken tegenover elkaar. De weg was niet bepaald vlak en we gingen nog het een en ander op en neer. Bij elke kuil hield iedereen z’n hart vast. Tijdens de rit kregen we informatie over de waterossen (ossen met grote hoorns die in het modderbad hangen), de bijzondere schapenrassen, het leven op de steppe. Vergelijkbaar met de amish. Ook hebben we een kleine paardenshow gezien. Heel leuk, op de paarden zaten mannen. Als de mannen een seintje gaven gingen de paarden op de grond liggen en konden de mannen van het paard afstappen. De paarden gingen op commando zitten als een hond. Op de steppe leven enkele mensen in kleine hutjes. Ze lieten zich aan ons zien in klederdracht.We hebben veel van de Hongaarse cultuur gezien.

Onderweg naar Julia Home was het erg gezellig. Bij de grens werd ons paspoort en de bus gecontroleerd. De douane bekijkt onze paspoorten. Hij probeert de Nederlandse doopnamen uit te spreken. Maar hij wilde ook weten wat we in Roemenië gaan doen. Waar we vandaan komen. Wat onze plannen zijn. Dat kost tijd zeg. Te laat voor het heerlijke diner. Aardappelschotel met worst. Komkommer. Brood en chocoladebrood.

’s Avonds doen we een Bijbelstudie en maken een lekkere wandeling. Morgen hopen we in de beide gemeentes van waaruit we onze projecten doen. We zien er naar uit om de predikanten en de gemeenteleden te ontmoeten en de kerkdienst mee te maken.

 

 

Één reactie op “Een dagje uitblazen”

  1. Fijn, om te lezen hoe jullie werk/vakantie concreet invullen. We zijn benieuwd hoe de zondag was en wensen jullie nog goede en gezegende dagen toe.