Donderdag 21 juli

Goedenavond lieve familie, vrienden en belangstellenden. Opnieuw nemen we jullie mee naar Roemenie om een indruk te geven van onze werkzaamheden. Na voor sommigen een korte nacht te hebben gehad zaten we lekker om 8.00 uur aan het ontbijt om daarna vervolgens te vertrekken naar plek van bestemming.

Voor Mariska, Thirza en Anne was het een thuisreisje. Om een beetje te weten hoe het hier is verlopen laten we Thirza aan het woord:
„ Vandaag was onze trouwe medewerker Jantine niet aanwezig. Ze had andere taken te verrichten. in plaats van Jantine was Anne bij ons gebleven om ons te versterken. We begonnen onze werkdag met het wassen van de kleding, dit was een hele boodschappenkar vol. Toen de eerste lading in de wasmachine zat, gingen we naar de winkel. Ondertussen begon de zon al heerlijk te schijnen. Er moesten nog 3 schuttingen geschilderd worden en de hekken moesten geschuurd worden; deze worden volgende week nog eens geverfd. Helaas konden we niet verder omdat de nieuwe verf zaterdag arriveert. Ondertussen hebben we natuurlijk weer een hoop schik en gezelligheid. Ook serieuze momenten kwamen kijken, toen we Istvan(hulpconcierge bij het bejaardentehuis) een discussie over het geloof kregen. in het Nederlands kan het al lastig zijn; in het Engels valt het al zeker niet mee. Ook het zoontje van Joseph, de concierge, hielp hard mee en bracht gezelligheid met zich mee. Al met al een rustig, zonnig dagje! De was is weer schoon en alles wat op ons programma stond voor vandaag is weer afgerond.”

Ook in Satu Nou werd hard gewerkt en van de zon genoten. Gert-Jan, Esther, Carolijn, Joost, Jose, Harold, Maurits en Henrik hebben hun energie gegeven voor hun project. Vandaag heeft de volledige voor- en achterkant van de schutting een likje grijze verf gekregen. Joost en Harold zijn met de poort aan de gang gegaan. Zij hebben ervoor gezorgd dat de palen van de poort gesteld zijn zodat zaterdag de poort erin kan. Maurits heeft de dam geegaliseerd. Op het eind kwam er versterking in de personen van Jeroen, Adriaan, Marc en Gerco en heeft Henrik een trilplaat kunnen bemachtigen. De dam ligt te wachten om ingeklinkerd te worden. Dit alles onder het genot van de warme zon en ong. 25 graden! Daarnaast zijn we verwend met de benodigde versnaperingen. Allereerst kwam de chocoladecake op tafel, inclusief bakje koffie. De lunch bestond uit bruinebonensoep met spek, komkommer en soort witte kool. Het was heerlijk, we zijn erdoor verzadigd en verkwikt, waarna we met nieuwe energie weer verder konden.

De vierde werkdag in Sabed is ook achter de rug. Jannemieke, Jaap, Josan en Agnes zijn verder gegaan met hun werk. Agnes vertelt iets over hun project. „we arriveerden rond 10.00 uur bij ons project. Gisteren aan het einde van de middag is het beton gestort. Maar helaas was het beton deels over de latten gestort. Toen moest ik (Agnes) het beton eraf beitelen. Josan heeft het plafond schoongemaakt met Ammoniak wat duidelijk resultaat gaf. Jannemieke en Jaap hebben zich ontfermd over de scheefstaande latten. Dit was wel passen en meten. Daarna kon er steenwol (isolatiemateriaal) tussen de muren en de latten geplaatst worden. Op deze latten worden de gipsplaten bevestigd. Deze taak is volbracht door mij(Agnes) en een familielid van het gezin. De mensen zijn erg gezellig, behulpzaam en gastvrij. Dat liet zich zien toen de buurvrouw kwam met koolsoep, brood en kleine appelgebakjes waar we lekker van genoten hebben”

Als laatste noemen we het project in het plaatsje Culpiu waar de harde werkers Margrethe, Marcel, Eline en Cor zich verheugden op een gezellige klusdag. Bij aankomst starten we met het lakken van de vloer. Helaas moesten we het dit keer zonder Gerco stellen, die de versterkende krachten vanuit Nederland van het vliegveld moest halen. Ook hier was gisteren beton gestort wat een beetje heuvelachtig was geworden. Ook de muren waren bevuild door het beton. Daarom zijn deze eerst opnieuw overgeschilderd. Halverwege de ochtend kwamen de kozijnen en de deur die uit het busje naar boven zijn gesjouwd. Ook is er een begin gemaakt met het eerste stukje tegelwerk. Tussen de middag hebben we genoten van onze heerlijke zelfgemaakte lunchpakketjes die we in de tuin van de dominee mochten nuttigen. Na de maaltijd rond 14.00 uur kwam Joseph om de kozijnen te plaatsen. Het tegelwerk ligt volledig in de slaapkamer.

Ook de buitenkozijnen zijn geverfd. Nog een paar kleine dingetjes voor de afwerking en ons project is geslaagd!

Jantine was vandaag de vliegende keep. Vanmorgen naar Sabed geweest, waarna samen met Joseph boodschappen gedaan en bij Culpiu gestrand.

Gerco heeft de versterking vanuit Nederland van het vliegveld opgehaald. Adriaan, Jeroen en Marc hopen ons team te versterken de komende week. De reis mocht voorspoedig verlopen en ze zijn veilig geland.

Verder hopen we nu als bijna volledige groep, (helaas missen we Jouke nog) morgen op pad te gaan in de bergen. Hierover morgen meer!

Hartelijke groeten namens alle hardwerkende mensen aan onze trouwe lezers!