Donderdag 11 augustus

Jó estét! 

Allereerst willen we nog even wat vertellen over onze indrukken van gisteravond. 
Het begon met een wandeling naar de ‘trekschuit’ over de Mûres. Ondanks dat we zelf te laat waren, moesten we nog wachten op iemand die de boot los kon maken en ‘m kon bedienen. Na de voor Mariska’s oma spannende boottocht, begon ons avontuur pas echt. Het pad waar we over moesten, was veranderd in een modderpoel. Dit kwam door de harde regen van die dag. Ons eerste bezoek was aan een familie met acht kinderen die in een ruimte van nog geen 6 bij 8 meter leven. Ons tweede bezoek was aan een familie met vier kinderen, die ook klein behuisden in een huis wat voor hen gekocht is door een Nederlandse man. Drie van de vier kinderen hadden lichamelijke problemen, maar er is geen geld voor het ziekenhuis. Als derde bezochten we de ouders van twee kinderen uit het weeshuis; Zolt en Levy. Bij alle gezinnen lieten we een pakket achter, wat speelgoed voor de kinderen en sloten we af met gebed. Wat een verschil met Nederland, waar alles zo goed is geregeld. 

Vandaag zijn we begonnen aan onze laatste werkdag. Johan en Dirk begonnen met het afschilderen van de luifel voor de voordeur van Emmaus. De trap is afgewerkt door Wouter, Gerrit, Geert-Albert en Willemieke. Bert en Reinier hebben de entree van de tuin en het allerlaatste speeltoestel – Henrik bedankt! – geschilderd. Alieke en Mariska hebben een pakket voor de ouders van Zolt en Levy ingepakt. De moeder kwam langs om deze op te halen. We hadden namelijk niet genoeg pakketten bij ons gisteravond, omdat het de bedoeling was een gezin te bezoeken in plaats van drie gezinnen. 
Daarna begonnen de dames alvast met de grote schoonmaak. 
Zoals gewoonlijk heeft Pieter de hele dag toezicht gehouden over de kudde. Oh ja, hij heeft ook nog een paar keer zijn roodgeschilderde drempels opnieuw moeten verven, omdat Dorise het niet eens was met de kleur – of omdat ze vreselijk knoeide, volgens Pieter –.

Tussendoor stopte een auto met twee echtparen voor Emmaus. Zij wilden graag informatie ten behoeve van voorbereiding voor nieuwe projecten en contacten. Zij waren erg geïnteresseerd in de vervanging van het bootje over de Mûres. 

Toen al het opknapwerk gedaan was, hebben we met z’n allen schoongemaakt en de kinderactiviteiten voorbereid. Deze werden ’s avonds gehouden voor de kinderen uit het dorp. We begonnen in de kerk met zingen en bidden en gingen eerst eten. Daarna hebben we met z’n allen de speeltuin ingewijd. De kinderen hebben ongetwijfeld een onvergetelijke avond gehad! 

Morgen is ons laatste dagje in Roemenië en hopen we Turda nog te bezoeken. 

Tot morgen, ons laatste dagje! 

Dirk en Dorise