Dinsdag 30 juli

Hallo allemaal,

We zitten hier gezellig in een restaurantje te wachten op een heerlijke maaltijd. Of nouja, dat moeten we natuurlijk nog maar afwachten. Sanneke glimlacht vriendelijk naar ons, vast om ons moed in te spreken. Even een terugblik op vandaag. 

De morgen begon voor een aantal jongens mooi op tijd. Ook in Roemenie heeft de ochtendstond goud in de mond. Om zeven uur waren ze alweer hard aan het werk. De rest zorgde ervoor dat het ontbijt om 8 uur kon beginnen. Daarna begonnen de gewoonlijke werkzaamheden. Op de 1e verdieping van het bejaardentehuis waren Annelies, Gerlinde, Johannes en nog een aantal mensen aan het schilderen, sauzen, schuren… en nog veel meer. We moeten natuurlijk niet vergeten dat ook onze gastvrouw, Ilona, ontzettend hard werkt op die verdieping. De bezoekers lopen af en aan. Ondertussen wordt haar deur geschilderd. Een heel gezellig mevrouwtje die op de eerste verdieping woont, komt om de vijf minuten een leuk praatje maken. Natuurlijk gebeurt dat in het Hongaars (we zitten namelijk in het hongaars sprekende gedeelte van Roemenië), maar dat verstaan (lees: begrijpen) we al best. We leren haar ook een aantal woorden Nederlands. Af en toe stopt ze ons wat lekkers toe (watermeloen, chocola e.d.) omdat ze ontzettend dankbaar is voor het werk wat we doen. Maar commentaar geven kan ze ook. En al dat bier wat gehaald wordt… dat mag niet hoor 😉 Tja, het is voor een hele week, maar ze is waarschijnlijk bang dat het in een avond op is. Gelukkig is dat niet het geval!
Vanmorgen kregen we echter een compliment, we waren al vroeg stil geweest ’s avonds, en ze had heerlijk kunnen slapen. Was dat even fijn!
Af en toe hangen Annelies en Antje gezellig uit het raam om te kletsen met de jongens aan de overkant, die natuurlijk gelijk naar buiten komen en het praatje maar wat leuk vinden! Vandaag is op deze eerste verdieping ook heel veel gebeurd. De meeste muren zijn gesausd, en we zijn er klaar voor om morgen de laatste dingetjes af te ronden. We verhuizen naar de kamer van Ilona. Het eten was erg lekker! 

In de nieuwbouw zijn de jongens ook erg actief geweest. Slijpen…, draden trekken…, pappen…, vloeren leggen… en natuurlijk gebeurt er nog veel meer. Ze hebben best schik met elkaar, ook al vliegt er soms wat water over en weer. Dat is gewoon een vriendendienst, met dit warme weer. Want ja, ook al was het niet zo heet als gisteren, warm bleef het. En vandaag mochten we van de baas helaas niet zwemmen. De tweede verdieping van het gebouw is helemaal klaar. Dat betekent niet dat je er kunt wonen maar alle electra is aangebracht. Op de eerste verdieping moet nog wel wat gebeuren, maar het grootste gedeelte is gedaan. Op de begane grond is nog een hoop werk te doen, dus morgen moeten we nog even hard aan de slag. In de kelder zijn ze vanmiddag begonnen met het aanleggen van kabels, en ook daar hoeven we ons voorlopig niet te vervelen. 

Vanavond gingen we (zoals u al weet) uit eten. Het was erg lekker en gezellig. Een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. En dat voor ongeveer 10 euro per persoon. Waar vind je zoiets in Nederland? We moesten wel een poosje (ongeveer een uur) wachten tot we het eten kregen, maar het smaakte prima. In dat uur konden we heerlijk uitrusten van de dag, en hadden we een hoop plezier!

Aan het einde van deze avond gekomen, zouden we natuurlijk nog veel meer kunnen vertellen, maar omdat het hier al kwart voor elf is, breien we er nu toch een eind aan. (Wist u dat Annelies elke dag een stukje breit? 😉 Wij doen het alleen nu, aan het einde van dit verslag. Hopelijk heeft u ervan genoten!

Morgen volgt er nog een dagje hard werken. 

Welterusten, en bij leven en welzijn tot morgen in het volgende verslag!

Hartelijke groet,

Maarten en Antje