De laatste loodjes…

Lieve familie en vrienden,

Je kon in ons gastgezin wel merken dat het de laatste dag was, ook iedereen was wat later wakker dan normaal. Zelfs onze buschauffeur was een kwartier te laat.

Vervolgens gingen we naar de bouwmarkt om de laatste benodigdheden te kopen. Aangekomen op onze werkplaats begonnen we gezellig met een potje volleybal. Na de dagopening en verdeling van de taken, konden we met z’n allen binnen aan de slag. Dit bleek niet zo erg praktisch omdat we elkaar voor de voeten liepen, maar wel erg gezellig natuurlijk.

Beneden werden de laatste muren en plafond gesausd en de muren in de hal aangesmeerd en werd de laminaatvloer gelegd. Boven werden de laatste gipsplaten opgehangen. Het laatste moet nog geplamuurd worden. Het was een lekker rustig dagje met veel pauzes, tussendoor konden we een spelletje doen: uno en ligretto onze favoriete spelletjes deze vakantie. Hier was gelukkig geen tijd voor, we hebben met elkaar nog even flink de handen uit de mouwen gestoken.

De vrouw van de pastor had hele lekkere cakes voor ons gebakken. Dominee  Zoltan, sloot ’s middags onze laatste werkdag af met een Bijbelgedeelte. Daarna werden we toegesproken met mooie, warme woorden en ontvingen we allemaal een eigengemaakt bedankje (geborduurd kleedje) en een eigengemaakte, geborduurde kaart met daarop een symbolische en waardevolle betekenis: Een ronde cirkel met hartje in het midden. De cirkel betekent de oneindigheid, zonder begin en zonder einde, in het midden een hartje met de betekenis van liefde, samen wijst dat op Gods onuitsprekelijke eeuwige Liefde en Trouw. Met daarbij de tekst uit 1 Korinthe 15 vers 58: ‘Zo dan, mijn geliefde broeders, zijt standvastig, onbeweeglijk, altijd overvloedig zijnde in het werk des Heeren, als die weet, dat uw arbeid niet ijdel is in den Heere’.

Daarna namen we afscheid van dominee Zoltan en zijn vrouw en familie en werden er nog diverse foto’s geschoten, omdat zij ’s avonds niet aanwezig konden zijn.

De bus stond inmiddels klaar en bracht ons naar huis, waar we ons snel konden gaan douchen. Om 19.00 uur verzamelden we ons bij de kerk, waar een heerlijke maaltijd: soep met brood op ons stond te wachten. Samen met de plaatselijke predikanten, hun vrouwen en de gastgezinnen hebben we gezellig buiten gegeten. De avond werd afgesloten door Lajos met het lezen uit de Bijbel, het gedeelte uit 1 Kronieken 29 : 1-3 en vers 14, hij sprak over het gedeelte uit vers 14 ‘Want wie ben ik en wat is mijn volk, dat wij de macht zouden verkregen hebben om vrijwillig te geven als dit is? Want het is alles van U en wij geven het U uit Uw hand’ en gebed. Het was een moment met gemengde gevoelens… we keken samen terug naar de fijne, gezellige, arbeidzame en waardevolle dagen die we met elkaar mochten hebben!!

Samen hebben we Psalmen gezongen. Namens de groep heeft Henk een dankwoord uitgesproken en hebben we de mensen uit Oekraïne toegezongen uit Psalm 121 : 1 en 4. Daarna namen we afscheid van elkaar, het was een warm en hartelijk afscheid, met een… Tot ziens!

We gingen terug naar onze gastgezinnen, om de koffers in te gaan pakken en een laatste gezellige avond te hebben in één van de gastgezinnen, waar we met elkaar diverse spelletjes hebben gedaan.

 

Hartelijke groeten namens de groep,

Corrie en Marijke