Dagverslagen 29 en 30 juli 2018

Goedenavond Nederland,

Gisteren(zondag) zijn wij naar de kerk geweest in Panet. Dit is dezelfde gemeente als vorige week zondagmiddag. In deze kerk zitten ook Eboya en Aunti, waar wij de badkamer en de woonkamer aan het opknappen zijn (project moedig). Wij hadden deze dag een andere voorganger dan vorige week, wat verder niet uitmaakt omdat wij er toch vrij weinig van verstonden. De dominee heeft alleen in het Duits verteld over welk Bijbelgedeelte de preek ging, Jeremia 1, en aan het einde van de dienst ons bedankt en kort toegesproken.
Na de dienst hebben wij wat uitleg gekregen over de gebruiken in hun kerk. Daarna hebben wij een poosje gezongen in de kerk. Na de dienst hebben wij pizza gegeten bij een gemeentelid waarna wij huiswaarts zijn gegaan.
In de middag kwam onze huisdominee Lörincs een meditatie houden over het navolgen van Christus in het bejaardenhuis. Deze dienst werd gekenmerkt door een uitloop van mensen die moesten braken en aan de diarree waren.
Deze drie mensen zijn naar een project geweest waarbij het eten waarschijnlijk bereid wordt met water uit een lokale put. Onze westerse magen kunnen hier echter niet goed tegen en komen hier tegen in verzet.
De rest van de mensjes hebben ’s avonds gevuld met spelletjes.

Vandaag zijn wij verder gegaan met de projecten. De ziekenboeg van zaterdag was hersteld en deze konden weer mee werken. De drie ‘nieuwe’ zieken hebben vandaag veel geslapen en zijn bij het thuisfront gebleven.

Moedig:

Een van de vele Istvannen ging met Herbert verder met het tegelen. Niet helemaal af, maar wel een heel eind. Later in de middag heeft een lokale bewoner een rondleiding gegeven door Panet, waarbij alle bijzondere plekjes en eigen huis bezichtigd zijn.

Vangnet voor ouderen:

Het isoleren van de muren is helemaal klaar en het piepschuim staat tegen de muur. In de woonkamer en slaapkamer ligt de parketvloer, in de keuken zijn ze hard op weg. Rondom het huis werd er schoongemaakt en opgeruimd, een hele klus met dat warme weer!

Instortingsgevaar:

Alle gipsplaten in het huis zijn bevestigd en de naden en schroefgaten geplamuurd. De kozijnen zijn afgetimmerd en alle planken zijn aan de buitenkant van de aanbouw bevestigd. Het toilet is bijna klaar, alleen de wc-bril zit er nog niet op en de deur hangt er nog niet in.

Kookproject:

Halverwege de morgen kwamen 8 vrouwen richting het bejaardenhuis. Erika (die we kennen van het goulash eten op de Hongaarse avond) kwam ook om te helpen vertalen en om met de vrouwen te kunnen praten. De taalbarrière is op die momenten erg lastig. We lazen en baden samen, daarna vertelden de vrouwen allemaal iets over hun persoonlijke leven.
Samen met Erika hebben we de ovenschotels klaargemaakt en geprobeerd uit te leggen hoe dit gerecht makkelijk klaar te maken is. Deze ovenschotels hebben we gezamenlijk genuttigd.
Van dit moment werd gebruik gemaakt om ook een stukje te evangeliseren. Na afloop hebben de vrouwen een tasje meegekregen met daarin schoonmaakmiddel, douchegel, evangelisatiemateriaal, poetsdoeken, handzeep en bellenblaas voor de kinderen.

Poor family project

Aan het einde van de middag hebben we met zeven man een project van twee jaar terug bezocht. Daar hebben we gekeken naar de leefomstandigheden en hebben we voedselpakketten achtergelaten.
Onze chauffeur Istvan heeft ons tijdens deze reis de Roemeense rijstijl weer goed laten voelen.
We zijn weer veilig teruggekomen in ons rusthuis.

Grote oosterse groeten,
Bas, Margrethe en de samaritanen.

Één reactie op “Dagverslagen 29 en 30 juli 2018”

  1. zet hem op

Geef je reactie