Vertrek Eindhoven – Debrecen…..reiservaringen

Beste thuisfront!

Daar gaan we dan…. Bepakt en bezakt ontmoeten we elkaar op het vliegveld in Eindhoven.
We vallen op door onze blauwe logo shirtjes en grote werkschoenen. Hierdoor kunnen we elkaar al niet meer kwijt raken.
We wachten tot de groep compleet is en maken te gekke groepsfoto’s.
Daarna gaan we gezamenlijk lunchen in de hal. Om 13.45 mogen we dan eindelijk onze koffers zelf inchecken. Wie zal de zwaarste koffer hebben? Gelukkig waren we bijna allemaal op gewicht.
Nog even een luchtje scheppen en dan kunnen we inchecken. Even kijken of iedereen zich aan de regels heeft gehouden. Helaas één van ons moest uit de handbagage de helft inleveren omdat dit niet wat toegestaan. Met de grote werkschoenen door de beveiligingspoortjes was geen goed idee. Schoenen op de band en op kousen voeten door de poort. Ondertussen is het vliegtuig aangekomen, en wachten wij voor de gate totdat we naar het vliegtuig mogen gaan. Vele vliegtuigselfies worden er gemaakt. Dan kunnen we onze plaatsen innemen. Nog even wat instructies van de stewardessen en dan gaan we los van de grond. Voor sommige een hele nieuwe ervaring maar ervaren vliegers trekken ze er door heen.

Om 17.42 uur landen wij op Hongaarse bodem. We wachten op onze koffers die op de lopende band aankomen. Wat een opluchting alle koffers zijn aanwezig. Ds. Pal én de chauffeurs wachten ons op in de ontmoetingshal. Alle koffers sjouwen we mee… Er stonden 3 auto’s voor ons klaar, dat werd passen en meten….
Om 18.10 uur vetrekken we vanuit Debrecen naar de grens van Oekraïne. De weg was goed te rijden alleen de snelheid was erg laag. Als we uit het raam kijken zien we zonnebloemvelden, vers geperste strobalen en prachtige hoge maïs velden. Dit zijn de inkomstbronnen van de Hongaren.
Na 2 uur rijden komen we bij Hongaarse grens aan, daar mogen we na een kleine check van de paspoorten al snel weer door rijden.
Daarna konden we aansluiten voor de Oekraïnse grens, waar we ongeveer een uur hebben moeten wachten. Deze controle was wat strenger. Gelukkig klopte alles en mochten we weer door.
We merkten gelijk dat we in Oekraïne waren aangekomen. De wegen waren slecht, gelukkig wisten onze chauffeurs elke hobbel in de weg te vermijden.
Rond 22.00 uur komen we aan in Beregujfalu daar worden we hartelijk ontvangen in de kerk van de pastoor. Ook onze gastouders zijn aanwezig. Dhr. Lajos vertaalt het welkomstwoord van de pastor voor ons. We danken voor een goede reis en vragen een zegen over deze werkvakantie. De Nederlandse tijd wordt gehanteerd in de gastgezinnen.
We gaan als groep uiteen naar de gastgezinnen. Er zijn 3 gastgezinnen, waarvan 2 gastgezinnen met jong volwassenen. Spannend waar je terecht komt. Een korte kennismaking en een rondleiding door het huis. We werden gewaarschuwd dat we het gebruikte toiletpapier in de prullenbak moeten gooien i.v.m. verstopping.. Daarna konden we aanschuiven aan tafel waar een heerlijke warme maaltijd op ons stond te wachten. Plakkerige rijst, varkensvlees in een lekker sausje. Ook voor de gezonde hap stonden heerlijke stukjes komkommer, tomaat en augurken klaar. Genieten!
Bij één van de gezinnen is er geen WIFI aanwezig, dat werd buurten bij een ander gastgezin en tegelijkertijd appen.
Na onze lange reis doken we in onze heerlijke slaapbanken, dunne matrassen, dikke kussens en warme dekbedden. Welterusten!!!

Nachtverslag

Vreemde geluiden, krakende bedden, een vreemd geronk…….. Snurken deze mensen hier altijd zo hard of zijn het onze jongeren? Dit kan niet waar zijn, waar komt dat geronk vandaan? Morgen maar eens na vragen.. Lees verder bij de leuke gebeurtenissen.

Leuke gebeurtenissen dag 1 Appelsap?

In één van de gastgezinnen stond er bij het eten een flesje vers geperste appelsap uit eigen tuin. Tenminste….. Dat dachten we.
We schenken de glazen vol met deze appelsap. De gastheer kijkt ons met volle verbazing aan. Wij begrijpen niet wat er bedoelt wordt. Totdat er een grote slok uit het glas genomen wordt. Oh, wat is dat zoet! De gastheer lacht en maakt met handen en voeten bekend dat het geen pure appelsap is. Het blijkt aanmaak siroop te zijn…. Vandaar die verbazingwekkende blik van onze gastheer. Nu staat er elke dag trouw een flesje aanmaak appelsap én een fles water klaar.
Wat hebben we gelachen!

Met een hartelijke groet van Oekraïne!

Hendrik, Jan, Bernadette en Gerthine

Één reactie op “Vertrek Eindhoven – Debrecen…..reiservaringen”

  1. Hoezo ‘pastoor’? Is ds. Pàl van kerk veranderd? 😉