Dagverslag 24 juli 2018

Goedenacht in Roemenië en goedenavond in Nederland.

Onze dag begon vandaag rond een uur of 7. Iets eerder dan wij gewend zijn, zeker in de vakantie. Uiteindelijk zaten we om kwart voor 8 pas aan tafel. Het ontbijt leek sterk op dat van gisteren, dus daar zullen we niet al teveel woorden aan vuil maken. Vandaag hadden we ook Griekse yoghurt. Heel lekker, maar als je geen schaal hebt om dat uit te eten, moet het maar in een beker (of niet).

Rond kwart voor 9 vertrokken we naar de projecten. De 3 projecten waarmee gisteren is begonnen zijn vandaag voortgezet.

Instortingsgevaar
Vandaag is het gat voor het betonstorten verder afgegraven en er is een bekisting geplaatst. Deze voldeed aan alle eisen van de hedendaagse Hongaarse constructie-eisen. Er zijn poeren geplaatst en de steunpalen zijn daarop gemonteerd. Voor niet-bouwvakkers: poeren zijn betonblokken die in de stortvloer verzonken zitten en waarop de houten steunpalen worden gemonteerd. Dit is zowaar waterpas gebeurd. In de bekisting is een plastic zijl met een zwevende metalen raamwerk erboven aangebracht. ’s Middags kwam om 2 uur de cementwagen met 8 m3 beton. Noemenswaardig is dat deze man nog op tijd was ook. We moesten haast maken om het nog op tijd af te krijgen. Met kruiwagens is de bekisting volgestort. Bij het storten werd ook het halve riool volgegooid dat diende voor de afwatering van de weg. Dit moest allemaal weer worden weg geschept. Dit leverde extra zweetdruppels op, maar het resultaat mag er wezen.

Moedig
Aunti (we schatten de kans dat we dit goed schrijven tussen de 20 en 30 %), de zoon des huizes, had de badkamer al helemaal schoongemaakt toen we aankwamen. Hierdoor konden we direct aan de gang gaan. Na een korte inventarisatie zijn de taken verdeeld: Margrethe, Elseline en Marien hebben in de keuken de muren en het plafond schoongemaakt met water en ammoniak en deze vervolgens gesausd. Ook de kozijnen zijn geschilderd. Herbert en Gerco zijn naar de bouwmarkt gegaan, wat allemaal helaas een stuk langer duurde dan waar we op gerekend hadden. Dit kwam doordat er veel papieren rompslomp was i.v.m. de garantie van de machines die aangeschaft zijn. Een bijkomend probleem was dat de gips- en houtplaten niet in de auto pasten. Daarom is István, de conciërge van onze verblijfplaats, met de bus van het huis gekomen om het transport naar het project te regelen. Ondertussen is de rest van de groep vast gaan eten. De maaltijd bestond uit brood met goed beleg en schnitzels. Nadat de bouwmaterialen waren gearriveerd konden we in de badkamer aan de slag. Dat viel allemaal niet mee, omdat alles daar schots en scheef staat en de schroeven om de spaanplaten mee vast te zetten lang niet altijd grip hadden. Inmiddels zit het leeuwendeel van de platen er echter wel op, zodat we morgen met gips aan de slag kunnen. Omdat er een donkere lucht op kwam zetten zijn de spullen binnen gezet. Rond 5 uur waren we weer terug.

Vangnet voor ouderen
In het huis voor opvang van ouderen is inmiddels zo’n driekwart van het isolatiewerk gedaan. Dit moet allemaal waterpas gebeuren, aangezien er later nog een stuclaag overheen moet. Dat is geen sinecure met allemaal scheve muren. Het stucwerk laten we voor het gemak overigens over aan de lokale bevolking. De maaltijd was weer berebest: pasta met vlees, kaas en goed bier, met grappen verzorgd door de dominee. Tijdens het werk kreeg de groep bezoek van een oud vrouwtje dat ongeveer tot heuphoogte kwam bij Henrik, die zich afvroeg wat de temperatuur in de luchtlaag waarin zij haar leven doorbrengt was. Helaas heeft hij op deze vraag geen antwoord gekregen.

We schrijven dit verhaal voor het eten omdat we vanavond graag vrijaf willen hebben. We kunnen daarom niets zeggen over wat we zo meteen voorgeschoteld zullen krijgen. Aangezien Gerco vandaag 35 is geworden, pakken we vanavond vast en zeker nog een terrasje om dat te vieren.

We zijn vanavond naar een terras geweest, hele terras verbouwd om gezellig bij elkaar te kunnen zitten. en natuurlijk met het gehele terras gezongen voor de jarige Job.

Hartelijke groet uit Transylvanië,

Erik en Marien namens ons allemaal

4 reacties op “Dagverslag 24 juli 2018”

  1. Hoi allemaal,

    Wat een mooie projecten weer. En ik zag ook nog een project van 2 jaar geleden.

    Nog een goede tijd toegewenst

  2. Wat is het weer geweldig wat jullie mogen doen. We kunnen het deze week misschien nog wel bekijken.Sterkte in alle werkzaamheden.Hart.grt.lea

  3. Geweldig leuk en mooi om te zien wat jullie allemaal doen. Henrik geweldige foto met oude vrouwtje. Klein en groot naast elkaar! Succes nog even, meelevende groet uit Achterberg, Arjan, Elke en Gerda

  4. Wat een ijverige, hardwerkende groep met zo te lezen ook tijd voor ontspanning en humor. Veel succes daar, petje af met deze warmte! Gerco; gefeliciteerd! Hartelijke groet, fam Willemsen

Geef je reactie