Dagverslag 19-07-2017

Dagverslag 19-07-2017

Deze dag zijn we in drie groepen verdeeld. Groep 1 is naar een oude vrouw geweest om daar te schilderen. De groep bestond uit 7 vrouwen: Renate, Lisanne, Jantine, Hilline, Mariëlle, Thirza, Anne. Eerst werden de muren van de badkamer en de woonkamer schoongemaakt. Het bad stond halfvol met water omdat het verstopt was. Daarna hebben ze de muren gesausd. Het was een probleem om bij het plafond te komen, want er was geen trap. Via Google Translate probeerden ze om een trap te vragen aan die vrouw. Zij begreep er niets van. Naar een poos kwam haar zoon aanzetten met een hele wankele trap. Sommige delen van de muren brokkelden af, dus de dames hebben ook nog wat gestuct. Dat ging prima!
Groep 2 heeft bij een man de muren voorgestreken om te stuccen en één muur is gestuct. De groepssamenstelling was als volgt: Hendrik, Henk-Jan, Marien, Ella, Jenniek, Freek. Enkele bijzonderheden: ze hadden ook geen trap en er liep een muis… Toen ze zaten te wachten om opgehaald te worden, kregen ze pannekoeken met abrikozenjam en hele sterke koffie.
Groep 3 heeft bij een echtpaar gewerkt. Groep 3 bestond uit Pieter, Cor, Herbert, Arian, Henk en Jaap. Het echtpaar woont samen met een gehandicapte zus in een primitieve woning. De muren zijn gemaakt van brokken leem. In één kamer moest een betonnen vloer gestort worden. Hiervoor zijn de voorbereidingen getroffen: met zand opvullen, zeil erop, matten leggen. Toen ze begonnen met storten, bleek de betonmolen niet te werken… Geen nood, bezigheden genoeg. In die kamer moest ook een gipsplafond worden aangebracht, in een scheef huis… Twee anderen hebben een betimmering gemaakt rond het raamkozijn. Op het laatst is nog wat zand gekruid. Niet met kruiden…
Na onze eerste werkdag stond het eten om 6 uur klaar. Maar, groep 2 en 3 waren nog niet terug. Het duurde tot 7 uur voordat we konden eten. En dat smaakte goed… Vanavond hopen we om 9 uur een Bijbelstudie te doen; de rest van de avond zijn we vrij.
Jantine en Hilline zijn zaterdag al hier in Oradea aangekomen (zij hebben gevlogen). Op zondag mochten ze een dienst bijwonen bij ds. Visky in Oserhei. De dominee stond hen al bij de ingang op te wachten om hen te verwelkomen. Het was een bijzondere dienst, want er werd een baby gedoopt. Er stonden verschillende mensen omheen, waarschijnlijk het gezin. De dominee begon gelijk een soort formulier voor te lezen. Niet alleen de ouders moesten hun jawoord geven, maar ook de hele gemeente. Daarna sprenkelde de dominee wat water op het voorhoofd van de baby. De domineesvrouw en haar dochter zongen een lied als zegenwens. De dominee deed zijn preek over de doop. Daarbij noemde hij verschillende Bijbelteksten, waaronder Markus 16:16-18. De dominee wees erop dat deze tekst vaak misbruikt wordt door mensen die zeggen dat ze dus eerst moeten geloven en dan pas gedoopt kunnen worden. Maar hij wees erop dat je op het verband moet letten waarin de tekst staat. Daaruit kun je opmaken dat het geloof noodzakelijk is, maar niet als voorwaarde om gedoopt te worden. De doop mag je wel zien als een wegwijzer naar de goede weg om verenigd met God te worden. Dat kun je niet uit jezelf, net zoals de baby nog niet voor zichzelf kan zorgen. De kinderdoop laat zien dat het alleen bij God vandaan komt. In dit verband noemde de dominee ook nog Efeze 2 vers 8: “Want uit genade zijt gij zalig geworden door het geloof; en dat niet uit u, het is Gods gave.”

Hartelijke groet,
Henk en Hilline

7 reacties op “Dagverslag 19-07-2017”

 1. Jullie hebben deze eerste dag al heel wat werk verzet. Fijn! Henk-Jan heeft arbeidsinspectie. 🙂 We kunnen nét niet zien hoe je muurtje is geworden… Heel veel succes verder allemaal!

 2. Beste Samarita-reizigers en -werkers !
  Prachtig jullie verslagen te lezen. Hoe meer verhalen en foto’s hoe beter !
  Een goede tijd toegewenst. De mensen waar je het voor doet zullen het zó waarderen. Ook als groep veel gezelligheid toegewenst ( zo te zien aan de verhalen en foto’s lukt dat wel 🙂 ) en straks een behouden reis terug.
  Hartelijke groet, fam. Moens uit Rhenen

 3. Beste Samaritanen,

  Mooi om jullie verslagen weer te lezen en de reis te volgen.
  Geniet van alle indrukken. Veel energie toegewenst!

  Hartelijke groet,
  Jos en Jennie

 4. Ha Roemenië-gangers!

  Erg leuk om de dagverslagen te lezen! Wij hebben hier in Boekarest wel een beetje heimwee 🙂

  Heel veel succes en plezier toegewenst!

  Groetjes,
  Marcel en Eline

 5. Beste Samaritanen,

  Heerlijk om jullie ervaringen te lezen en te zien… wij genieten op afstand een beetje mee.
  Succes met de uitvoering van de projecten. En een fijne en gezellige tijd toegewenst.
  Hgr Bertine en Henrik

 6. Ha harde werkers!
  Wat fijn om de verslagen te lezen. Kunnen we een beetje meeleven. Wat een verborgen talenten bezitten jullie.
  Stucwerken en saucen, alsof jullie nooit anders gedaan hebben.
  Nog veel werkplezier toegewenst en geniet ook van de ontspannende momenten.

  Groetjes van de moeder van jenniek.

 7. Als ik dit zie geloof ik dat ik volgend jaar weer van de partij ben, if possible. Ontzettend gaaf! Vakantie met meerwaarde. Geniet ervan, dames en heren.

Geef je reactie