Dagverslag 13-08

Jó Estet,

Zaterdagavond zijn er nog snel een paar wasjes gedraaid. De werkkleding in de wasmachine en de zwemkleding en handdoeken met een handwasje. Omdat het hard regende hing alles in het trappenhuis te drogen.

Gisterochtend zijn we met elkaar naar de kerk in Oradea geweest, hier preekte ds. Visky. Helaas konden we er niets van verstaan. Er werd af en toe wel vertaald in het Engels wat we gingen zingen. We hebben als groep voor de kerkmensen gezongen. We zongen ps. 84 vers 2 en Zoekt eerst het Koninkrijk van God in canon. Ondanks dat de mensen ons niet verstonden genoten ze er enorm van. Hun ogen spraken boekdelen.                                                           Na de kerkdienst gingen we met elkaar bij de dominee koffie drinken met wat lekkers. Hier hebben we nog even na zitten praten. We moesten daarna snel terug naar Julia Home om te eten. Iedereen had even een momentje om zich nog op te knappen voordat we rond half 3 weer in de bus stapte. ’s Middags gingen we naar Paleu waar de dominee ons hartelijk ontving. Een aantal mensen werken in projecten in Paleu waardoor we herkend werden. Ook bij deze dienst verstonden we niet zoveel. Ook hier zongen we met elkaar psalm 84 vers 2 en Zoekt eerst het Koninkrijk van God in canon. Nadat wij het in het Nederlands hebben gezongen deden we twee talen door elkaar. Wij in het Nederlands en de kerkmensen in het Hongaars. Ondanks dat je elkaar niet goed verstaat, verbond de muziek ons met deze mensen. Aan het eind van de dienst heeft Arie namens de groep nog een dankwoord uitgesproken dit werd vertaald door Sandor in het Hongaars. Na de dienst mochten we allemaal een Engels boek uitzoeken, in de boeken schreef de dominee een tekst en een kort verhaaltje. Buiten stonden alle mensen op een rij en gingen we handen schudden. In het Hongaars moesten we Bekensaken Isten teu leren wat betekend Vrede met God, dit is bij hun een gewoonte. We deden ons best om het zo goed mogelijk te laten klinken. Dit waardeerde de mensen heel erg. Daarna gingen we ook hier in een gemeenschappelijke ruimte wat drinken en kregen we weer eten in overvloed. Met elkaar zijn er nog wat foto’s gemaakt van de twee families die ons verzorgde. We stapten met een grote glimlach weer in de busjes. Terug in Julia Home stond het eten alweer op tafel, we hebben heerlijk gegeten. Na het eten was er even tijd om iets voor jezelf te doen. Er werd gezongen, orgel gespeeld, spelletjes gespeeld en boek gelezen. Rond 21.00uur hebben we met elkaar nog een preek gelezen. Daarna gelijk dagsluiting erachter aan. Iedereen die nog op wilde blijven kon nog wat eten en drinken. Langzaam aan ging iedereen richting bed.

Eerlijk gezegd hadden alle meiden weinig slaap dus dat betekende dat er nog niet werd geslapen. Er werd veel af gelachen, de jongens die naast onze kamer slapen kwamen even langs om te vertellen dat we stil moesten zijn. Rond kwart voor 2 werd het eindelijk een beetje rustig en viel iedereen in slaap.

Het was een andere zondag dan dat we gewend zijn in Nederland, maar wel bijzonder om een keer mee te maken.

Geef je reactie