Dag Holland, welkom in Roemenië bij István en Melinda in Gheorghe Doja

We starten de dag met psalm 121 de reispsalm. We worden nog even persoonlijk ondervraagd “Heb jij je paspoort of identiteits kaart bij je? Gelukkig kan iedereen bevestigend antwoorden. Blauwe poloshirts met onze naam en logo’s van de sponsors liggen op de tafel. Nu kan het echt beginnen.

Met de auto volgeladen met koffers en bagage reizen we af naar Dortmund. Het valt gelukkig mee met de rijen voor de balies. Eerst maar de koffers afgeven. Een knalroze rolkoffer of een degelijke blauwe met een oranje lintje. 6 kg of 19,8 kg, alles wordt geaccepteerd en mag mee het vliegtuig in. We zwaaien de ouders en familieleden uit, die ons hebben weggebracht; besluiten dan aan te sluiten in de volgende rij.

En dan begint het wachten, schuifelen voetje voor voetje in de rij. Nu wordt de persoonlijke handbagage gecontroleerd en worden we zelf gescreend. Dat is natuurlijk wat spannender. Mogen alle belangrijke dingen mee? Sommigen worden gefouilleerd, anderen persoonlijk ondervraagd over hun handbagage maar ook hier komen we zonder kleurscheuren vanaf.

Dan op naar de gate. We gaan er maar alvast naar toe ook al duurt het nog wel even voordat het vliegtuig vertrekt. Bij de gate aangekomen is het even slikken, de stoelen zijn weggehaald. Het is een lege kale hal. Is dit de ruimte waar we nog een paar uur door moeten brengen? Er zit niks anders op. Het duurt wel weer even voordat we de hal bij de gate uit mogen. Het vliegtuig heeft vertraging. Als we eindelijk naar buiten mogen om voor het vliegtuig te verzamelen is het opgelucht ademhalen. De hal vol met mensen begon toch wel een beetje benauwd aan te voelen.

In het vliegtuig zijn we nog niet af van het wachten. Voordat we mogen vertrekken duurt het nog even en gaan we een uur later de lucht in dan gepland. Spannend voor de eerste keer vliegen? Heel gaaf zegt Jordy “een hele ervaring. De snelheid met opstijgen en landen en het uitzicht.” Wiljon vond het ook meevallen : “Het is mooi en leuk en het is genieten van het uitzicht”  Sjoerd geeft aan dat hij gewoon deed alsof hij in de bus zat die wat heen en weer schommelt.

We komen aan in Roemenië. Zijn we er nu al? Voor de vlucht stond ruim twee uur gepland maar we hebben Cluj binnen anderhalf uur in zicht. Heeft het vliegtuig meewind gehad? Was er een kortere vliegweg? We hebben er geen bezwaar tegen dat het iets korter duurt dan gepland.

We worden opgewacht door Jozef (de chauffeur) en ds. István Szövérffi. We worden hartelijk begroet met een omhelzing, een hand, een zoen. Toch wel een beetje onwennig voor Nederlanders Een groep mag met de bus mee met Jozef en de anderen mogen met István mee. Maar voordat we instappen moeten we eerst even Palinka drinken. Een vierkante doorzichtige fles die je aan schoonmaakmiddel doet denken spiritus ofzo Het ruikt ook naar spiritus. “Niet zoveel! Een klein beetje” zeggen we als er ingeschonken wordt in een kartonnen bekertje. We proberen het maar met een grote slok weg te drinken maar o wat brand dit spul in je keel. Het is gemaakt van perziken zegt Maurits. Nou om aan perziken te denken helpt wel om het spul weg te krijgen. Maar de hartelijkheid van deze ontmoeting maakt het al onvergetelijk.

Van het vliegveld naar het huis van István en Melinda is het nog zeker een uur rijden. De ondergaande zon over het heuvelachtige landschap maakt het een bijzonder mooi plaatje. Prachtig om vanuit de bus ernaar te kijken. De slaap begint ons te overvallen het alcoholpercentage van de palinka en een hongerige maag begint parten te spelen.

Gelukkig staat het eten voor ons klaar als we aankomen in de pastorie. Spaghetti met Bolognese saus. Wat smaakt dat goed als je trek hebt en moe strompelen we ons bed in. Morgen aan de slag.

2 reacties op “Dag Holland, welkom in Roemenië bij István en Melinda in Gheorghe Doja”

  1. Héél leuk om dit 1e dagverslag te lezen! Een heel mooie tijd met gezelligheid en werkplezier samen toegewenst! God zegene jullie, om ook weer tot zegen te zijn!

  2. Goedemiddag jullie allemaal de God van Hemel en aarde mogen jullie werk zegen

Geef je reactie