Vakantiedag tijdens de Projectweek (Geef ze een kans!)

Vakantiedagje

Sommigen van u weten wellicht nog niet aan welk project we werken. Daarom een korte toelichting. We zijn bezig met de afwerking van een dagopvangcentrum voor jongeren met het syndroom van Down. We realiseren dit samen met Melanda Szövérffi (haar stichting, Nova Perspectiva) een lokaal bouwbedrijf, Samarita en onze sponsoren. Wilt u meer weten, lees dan dit artikel op de website: Geef ze een kans (samarita.nl).

Vandaag hadden wij een dag vrij.

Wij begonnen weer om 8 uur ’s ochtends met ontbijt, of inmiddels is het al stiekem kwart over acht geworden dat de mannenploeg aan komt lopen. Maar zij moeten tenslotte ook een flink stuk lopen, ruim 300 meter.

Het ontbijt bestond uit brood met knakworsten en saus, bakje yoghurt en koffie.

Daarna vertrokken wij meteen voor een dagje uit. “Wij” betekende vandaag de 11 deelnemers en ds. Istvan Lorincz en ds. István Szövérffi.

Het eerste doel was de supermarkt, daar werden nog snel wat eten ingeslagen voor de dag die voor ons lag. Daarna reden wij door naar de bergen.

Er is een bergpas met rotsachtige omgeving in de buurt van Turda die wij wel eens van dichterbij wilden bekijken. De auto werd onderaan de berg geparkeerd en het wandelen kon beginnen.

Het eerste deel bestond uit een rotsachtige omgeving met soms wat gladde stenen en mooie bruggetjes. De omgeving werd steeds mooier. Na een poosje werd er rust gehouden. Daarna besloot het grootste deel van de groep om de berg op te lopen. Dit bleek een behoorlijke klim te worden die de nodige inspanning vergde. Sommige stukken waren erg stijl en wegglijden was geen uitzondering. Wel werd het uitzicht met zowat elke stap mooier.

Ook dominee Istvan Lőrincz, met zijn 64 jaar, deed dapper mee, hij was zelfs al één van de eersten boven!

Het was vandaag weer zonnig weer, nadeel is dat de temperatuur daardoor ook wat hoger was (richting 34 graden).

Na menig zweetdruppel werd de top bereikt. Het uitzicht was echt indrukwekkend. In dit geval zeggen beelden meer dan woorden, daarom wat meer foto’s vandaag.

Het afdalen ging wel een stuk sneller, maar was soms wel wat (uit)glijden. Wij zijn dan ook dankbaar dat allen heelhuids deze tocht hebben voltooid, met name de dominee.

Na dit hoogtepunt werd eerst de inwendige mens weer versterkt. Daarna is het dagprogramma vervolgd: volgende halte was een waterval, waar misschien ook gezwommen kon worden.

Helaas heeft Roemenië op dit moment last van droogte, hierdoor is de waterval wel eens groter geweest. Twee deelnemers hebben nog wel een plons in het water (meertje dat er nog wel was) gewaagd.

Om de rest ook nog te laten zwemmen leidde dominee Istvan Szövérffi ons naar een zoutwater meer. De meesten hebben hier een verfrissende duik in het water genomen.

In de buurt waren er mensen die een modderbad namen, hier werd “kennis van genomen”.

Tenslotte werd het dagje uit afgesloten met een maaltijd bij Istvan en Melinda.

Dit keer bestond de maaltijd uit Pörkölt met pasta.

’s Avonds is er een bijbelstudie gehouden over Habakuk 2, ds. Istvan en dochter Anna waren hier ook bij aanwezig.

Aan het eind van de avond werd alvast afscheid genomen van Maarten; hij mag vannacht rond 3:00 uur zijn bed, uit om het vliegtuig te halen om 8:00 uur.

Geef je reactie