… het leven voor én het leven na…

 

Situatie

Van de predikant (ds Tibor Kovács) uit Panit ontvingen wij het volgende verzoek (medio april 2020), wij willen deze moeilijke en schrijnende situatie graag met u/jullie delen: 

`…ik kan me voorstellen dat Samarita-in verband met Covid-19- deze zomer geen nieuwe projecten in Transsylvanië kan realiseren, maar ik wil je graag vertellen over een 22-jarige jongen uit onze gemeente. Zijn naam is Lóránd. Twee maanden voordat hij een arbeidsongeval kreeg. Hij werkte in de buurt van het hoogspanningsnet van het spoor en kreeg een stroomstoring van 27000 V. Hij bracht meer dan zes weken door in een ziekenhuis in Boekarest. Nu ligt hij in een ziekenhuis in Tirgu Mures. Helaas moesten de dokters zijn benen amputeren. Een ervan boven de knie en de andere onder zijn knie. Hij kan ook geen van zijn handen gebruiken. Hij zit in een heel moeilijke situatie. Zijn vader heeft een paar jaar eerder zelfmoord gepleegd. Lóránd woont bij zijn moeder, zus en zijn grootmoeder. Het zijn eerbare mensen, maar ze leven heel erg arm. Zijn zus werkte –voor het ongeval- in Engeland om haar familie te helpen. De moeder, Irma was schoonmaakster. Vanuit de kerk is voor dit arme gezin een speciale collecte gehouden, er is ongeveer € 6500 opgehaald. Dit geld is erg belangrijk voor de rehabilitatie van Lóránd. We boden hem een elektrische rolstoel, een speciaal bed en andere dingen om zijn leven meer acceptabel te maken. Maar hun huis is in zeer slechte staat. Het dak moet gerenoveerd worden (de werkzaamheden worden vrijblijvend uitgevoerd door een aannemer, materialen moeten wel betaald worden), ook het verwarmingssysteem (kachel) is in zeer slechte staat en moet vervangen worden. Er is geen badkamer, de deuren hebben niet de juiste maat voor rolstoelen en voor het huis zijn veel trappen, hij kan niet met de rolstoel het huis in rollen. Hij heeft een helling nodig. Zijn vrienden en vrijwilligers van onze kerk proberen hem te helpen. We hebben een plan om het huis te renoveren, maar we hebben niet voor alles geld. Ik kwam op het idee om financiële steun van Stichting Samarita te vragen. Als je wilt, help ons alsjeblieft om een badkamer te maken, een oprit voor Lóránd en om enkele deuren en ramen te veranderen…` 

Lóránd is God dankbaar dat hij nog leeft, hij is ondanks zijn situatie erg positief. Vanwege het coronavirus kan niemand hem bezoeken, maar de predikant heeft regelmatig telefonisch contact, hij is blij en hoopvol voor alle hulp die bij krijgt.

Doel

De aanpassingen die voor Lóránd nodig zijn zoveel als mogelijk (financieel) ondersteunen. Daarbij helpen wij ook zijn familie. We zijn verwonderd dat er vanuit zijn kerkelijk gemeente zoveel (financiële) hulp is gegeven en dat er ook veel inzet is om de woning aan te passen.

We hopen hiermee zijn leven dragelijk te maken, op dit moment is nog onzeker in hoever hij straks kan functioneren, hij heeft nog een lange weg van revalidatie en herstel te gaan.

U gift voor deze jonge man, is van harte welkom, IBAN: NL92 RABO 0113 1581 14, o.v.v. Lorand.