Financiële nood kinderhuis Dorcas

Situatie 

Het kinderhuis in Targu Mures werd gekocht in 1997 met sponsoring van Dorcas international vanuit Nederland. Vanaf 1999 wonen de eerste 4 kinderen in het huis. In de 25 jaar dat het Dorcas huis bestaat, hebben er 50 kinderen gewoond. De meesten van hen hebben hun school afgemaakt, een beroep gekregen en sommigen zijn afgestudeerd aan de universiteit. Ook zijn 15 van deze jongeren  getrouwd.

Het betreft een officieel geaccrediteerde instelling, de kinderen komen uit de kinderbescherming. Op dit moment (2023) zijn er 10 kinderen tussen de 6-18 jaar, het huis heeft een capaciteit van 12 personen / bedden. Er zijn totaal 7 professionele personeelsleden betrokken bij deze organisatie.

In de zomer van 2022 begon zich een maandelijkse tekort te ontwikkelen als gevolg van:

  • Inflatie en hoge prijzen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne
  • Een donororganisatie stopte haar activiteiten en steun
  • Er zijn 10 kinderen, maar men krijgt voor 7 kinderen subsidie van de overheid.

Op 31 december 2022 was er een tekort van € 7.819,00. Eind augustus 2023 is dit tekort opgelopen naar € 19.544,00. Een gemiddeld tekort van € 1.500,00 per maand. Tot nu toe dekte de CE Union Targu Mureș het tekort met eigen spaargeld, maar de bodem is bereikt.

We werken aan de overheidssubsidie voor 2024-2026. Er is een goede kans om deze steun te krijgen voor alle 10 kinderen vanaf 1 januari 2024. Maar tot 31 december 2023 hebben we een kritieke situatie om in de komende maanden in de minimaal € 1500,00 te voorzien.

Doel

Deze noodoproep werd gedaan tijdens de Hongaarse avond in oktober 2023 door ds. T. Kovacs, predikant uit een nabijgelegen dorp. Daarom is er tijdens de avond gecollecteerd voor dit doel en heeft de collecte het mooie bedrag van € 3100,00 opgebracht, waardoor het kinderhuis tot eind december is voorzien.

We ontvingen de volgende reactie van de leidinggevende van het Dorcas huis:

Hartelijk dank voor uw vriendelijkheid en steun. We ontvingen de € 3.000,00 op 25 oktober op onze bankrekening. Tibor vertelde ons over de Hongaarse avond van de Stichting Samarita en uw aanbod om een project te presenteren dat hij de moeite waard vond. Zo werd het Dorcas Kindertehuis van de CE Union in Targu Mures aan jullie voorgesteld tijdens de Hongaarse avond. Zoals Tibor mij de dagen voordat hij de presentatie leidde vertelde, legde de Heere onze situatie op zijn hart. De nood van Dorcas huis moest tijdens de Hongaarse avond gedeeld worden.

We hebben hier inderdaad te maken met een moeilijke tijd wat betreft het Dorcas huis. We hopen echt dat dit financiële probleem eind december voorbij zal zijn. Uw bijdrage was cruciaal voor deze periode en helpt ons dit gat te overbruggen. We hopen het nieuwe jaar te kunnen beginnen met een meer consistente steun van de overheid. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, maar we bidden en hebben er vertrouwen in dat we onze hulp aan deze verlaten kinderen kunnen voortzetten. Vanaf januari hopen we het tehuis te kunnen runnen met 10 kinderen en subsidie van de overheid te ontvangen voor al deze kinderen en we zullen moeten blijven zoeken naar wat extra steun.

Uw liefde en bijdragen worden zeer gewaardeerd. Bedankt dat u uw donateurs in staat stelt om deze bijdrage naar ons te laten gaan. Ik wil graag ons respect, liefde en dankbaarheid overbrengen aan iedereen die betrokken was bij de Hongaarse avond, aan het bestuur van Stichting Samarita werkgroep Rhenen en ook aan iedereen die een donatie heeft gedaan voor het Dorcas Huis.

Ik zie uit naar uw komst in het Dorcas huis.

In Christus, Istvan Szabo