Vier generaties

Situatie

In het typisch Hongaarse dorp Pănet in Roemenië, waar veel saamhorigheid is en er met elkaar meegeleefd wordt, zijn ook zorgen. Tussen al de verzorgde woningen langs de straat staat ergens een woning, waar achter de voordeur wel meer afspeelt als dat wij beseffen wanneer we voor de woning staan.

Er wonen 4 generaties: opa en oma met 2 zonen en 2 kleindochters met 3 kinderen. Privacy is er nauwelijks. Er is echter geen andere keuze. In de tijd van het communisme waren de beide zonen schaapherder. Dit ondergewaardeerde beroep heeft als gevolg dat men geen pensioen heeft en leven van hetgeen ze krijgen vanuit de kerkelijke gemeente. De kleindochters hebben naast de zorg voor hun kinderen een deeltijd baan. Opa en oma zijn hulpbehoevend. De zorg voor oma wordt steeds intensiever, maar de zonen doen dit met liefde.

Doel

Om de families meer comfort te bieden is de vraag gekomen om de raam -en deurkozijnen te vervangen, een betonvloer aan te brengen in de woning en een pad van de straat naar de woning en het dak te renoveren. Deze werkzaamheden willen we uitbesteden aan een plaatselijk aannemer, voorafgaand aan de werkvakantie. Hiermee wordt de plaatselijke economie ook gestimuleerd. Tijdens de werkvakantie willen wij de woningen verder afwerken. Dit zal gaan om; het aanbrengen van een plafond, sauzen van de muren en het aanbrengen van een laminaatvloer.

Samarita wil graag bijdragen om uit deze armoedige omstandigheden te komen. We hopen door deze hulp, dat de (achter)kleinkinderen zich beter kunnen gaan ontwikkelen en deze gezinnen zich in de toekomst zelfstandig kunnen redden. Deels worden werkzaamheden door een plaatselijke kerkelijke gemeente uitgevoerd, daarnaast willen wij tijdens de werkvakantie de overige werkzaamheden oppakken.

Voor al degene die hebben bijgedragen aan dit project, heel hartelijk bedankt.