Staflid Sandor Zsolt over de zomerkampen

Waarom ben je lid van de zomerkampstaf? Wat is je drijfveer?

Mijn doel is om Gods goedheid, trouw en liefde te verkondigen, om een ​​licht te zijn waardoor anderen Jezus kunnen zien. Met een helpende hand, een luisterend oor en een open hart bid ik om een ​​zegen te zijn voor de naasten, zowel voor kinderen als medewerkers.

Welke activiteiten vinden er plaats? Kun je iets zeggen over de afgelopen zomerkampen qua thema of iets dergelijks? 

Een typische dag op het zomerkamp is goed georganiseerd, boordevol mooie ervaringen. Op woensdag bijvoorbeeld, nadat de vrijwilligers de dag beginnen met Bijbellezen en bidden, worden de kinderen gewekt door een groep zangers en gaat iedereen sporten om goed wakker te worden. Het ontbijt komt, gevolgd door vrije tijd, waarin de kinderen buiten spelen en de vrijwilligers de les voorbereiden. Na de snacktijd begint de les, die bestaat uit twee toneelstukken. Deze zijn gekoppeld aan een vers van de dag dat de kinderen uit het hoofd leren en ook aan een korte discussie op basis van het begrip van de les en het algemene thema. Daarna gaan de kinderen naar kleine groepsdiscussies met de hoofden van elke groep (gescheiden naar leeftijd, geslacht). Aan het eind daarvan is het meestal al lunchtijd. Na de lunch is de activiteit van de dag zwemmen in de rivier, dus iedereen bereidt zich voor en gaat er opgewonden naar toe. De kinderen vermaken zich prima in het water, waarna ze genieten van hun snack voordat ze terug gaan naar het kamp. Ze komen tegen het avondeten aan. Dan begint het kampvuur en komen de kinderen samen met de vrijwilligers om te zingen. Er zijn spelletjes en ook een verhaal en de dag wordt afgesloten met gebed. De kinderen zijn klaar om naar bed te gaan en wachten op wat de volgende dag hen te bieden heeft. Vergeleken met eerdere kampen, lijkt het schema erg op elkaar, maar het thema van de lessen is anders, behalve dat de verhalen uit de evangeliën komen.

Hoeveel kinderen en medewerkers zijn er bij een kampweek betrokken en hoeveel zomerkampen waren er afgelopen zomer. En welke doelgroepen zijn er bij de zomerkampen betrokken?

In dit zomerkamp waren 35 kinderen en 15 personeelsleden. Over het algemeen organiseren we 4 kampen vanuit Oradea en de andere 6 georganiseerd door kerken uit Cluj, Targu Mures enz. De doelgroepen zijn verschillend, afhankelijk van de organisatoren. We hebben kinderkamp, ​​tienerkamp, ​​jeugdkamp, ​​familiekamp en kamp voor senioren.

Wat zijn de kosten voor een kampweek en wie betaalt deze?

De kosten van het kamp worden gedekt door donaties uit binnen- en buitenland. Het kamp kostte in totaal 6.505,15 EUR.

Zie je tijdens de kampweek iets veranderen bij de kinderen?

Naarmate de dagen verstrijken, genieten de meeste kinderen steeds meer van het kamp, ​​hun glimlach wordt groter en stralender en ze hebben meer energie. Sommigen missen echter het huis, hun ouder(s) of broers en zussen. En als de meisjes in het begin niet zo dapper waren om hun mening te geven tijdens kleine groepsdiscussies, op de eerste dag, openden ze zich al snel en spraken over hun ervaringen met betrekking tot het onderwerp of stelden vragen.

Heeft u in het verleden ook deelgenomen aan een kampweek? Wil je een blijvende herinnering delen?

Dit is het eerste kamp waaraan ik heb deelgenomen, als staflid en ook in het algemeen, dus een blijvende herinnering voor mij zou zeker de kampvuren zijn die we bijna elke nacht hadden (op één uitzondering na), omdat ze van alles wat hebben: grappige spelletjes, zang, verhalen, gebed. Het was een aangename manier om de dag af te sluiten, want de nacht viel als een gordijn en de sterren zouden ons omhullen en een soort vrede voortbrengen die alleen kan worden ervaren in het bos, in de bergen.

Wat zou je nog meer willen delen met de supporters van Samarita?

Elk jaar als we het kamp hebben beëindigd, beginnen we met het organiseren van de volgende jaarkampen voor kinderen en jongeren en senioren. We vragen de aanhangers van Samarita allereerst om ons in hun gebed te houden en ten tweede om ons financieel te helpen. Als elke maand slechts 5 EUR veilig is voor deze kampen voor 10 maanden, laat me zeggen dat het een grote hulp voor ons zal zijn!