Nederlandse kinderen voor Roemeense kinderen

Wat is er mooier dan dat kinderen uit een rijk land als Nederland en een (relatief) stabiele situatie zich inzetten voor kinderen in Roemenië die te maken hebben met moeilijke thuissituaties, leerachterstanden en/of kampen met psychische en spirituele problemen? In 2021 is daarom het project ‘Kinderen helpen kinderen’ opgezet door Samarita Ede.

Interview met Annemieke, bestuurslid van Samarita werkgroep Ede

Wie ben je en hoe lang ben je actief voor Samarita?

Ik ben Annemieke Wijnne en ik ben sinds 2018 betrokken bij Samarita Ede.

Hoe is het project ‘Kinderen helpen kinderen’ ontstaan?

Als werkgroep Ede steunen we al langer het naschoolse kinderproject in Oradea. Door corona vervielen echter veel van onze activiteiten waarmee we geld ophaalden voor dit project. We zijn daarom actief na gaan denken over andere mogelijkheden en zo ontstond dit project.

Wat houdt het project in?

Veel basisscholen zamelen per jaar geld in voor een goed doel. We benaderen basisscholen en samen met de school kijken we naar mogelijkheden hoe we het project uit kunnen rollen. Als start van het project geef ik een gastles aan de kinderen over het leven van Béla, één van de kinderen in Julia Home. In de gastles neem ik de kinderen door middel van een PowerPoint en verhaal mee naar het huis van Béla, zijn familie en naar de naschoolse opvang en spiegel zijn leven met het leven van de kinderen in Nederland. Vervolgens gaat de actie op de school van start. Dit kan variëren van het inzamelen van zendingsgeld, tot sponsoracties, markten etc.

Waar gaat het geld naar toe?

Met het ingezamelde geld steunen we de naschoolse opvang van het ‘Julia Daily Care Project’. Door dit project krijgen kinderen in Oradea (Roemenië) hulp bij hun huiswerk, les- en schoolmaterialen, warme maaltijden, een persoonlijk hygiënepakket en komen ze in aanraking met de Bijbel. Lees meer over dit project: https://www.samarita.nl/projecten/naschoolse-opvang/

Interview met Sándor-Zsolt Szabó, directeur CE House

Zie link: https://www.samarita.nl/nieuws/250-kinderen-helpen/

Interview met Bella, deelneemster van daily care project van Julia Home

Wie ben je en hoe oud ben je?

Ik ben Bella, ik ben een meisje en ben 9 jaar oud.

Hoe lang kom je al in het CE-house?

Ik kom hier nu twee jaar.

Waarom ga je naar Julia Home?

Dat komt omdat ik hulp nodig heb bij mijn huiswerk. Ik ben niet goed in huiswerk maken in mijn eentje en ik heb soms hulp nodig bij de vragen of opdrachten.

Wat doe je hier allemaal?

We komen hier en dan eten we. Dan luisteren we naar de Bijbel en bidden we. Daarna doen we ons huiswerk. En als we tijd hebben dan spelen we nog.

Wat vind je het leukste aan Julia Home?

Ik vind het fijn dat we hier eten en dat ze ons helpen met ons huiswerk omdat ik soms heel erg hongerig ben als ik uit school kom en eten helpt dan.

Interview met Ariana, leerling van de Wittenbergschool

Wie ben je en op welke school zit je?

Ik ben Ariana van Grootveld en ik zit op de Wittenbergschool in Scherpenzeel. Ik zit nu in groep 8, vorig jaar zat ik in groep 7a.

Jullie school heeft vorig jaar geld opgehaald voor kinderen in Roemenië, wat heb jij gedaan om geld op te halen?

We hebben met groep 7a en 7b een sponsorloop gehouden. In de buurt en bij de familie heb ik geld opgehaald. Op een middag heb ik bij de school 18 rondjes gerend.

Bij jullie klas hing een geldmeter, waar was die voor?

Al het geld dat we hadden opgehaald konden we daar inkleuren. Zo konden we ook zien welke groep (7a of 7b) het meeste geld had opgehaald.

Wat vond je het leukste aan de actie?

Langs de deuren gaan om geld op te halen.