Eenvoudige hulp

Grote mensen die eenvoudige hulp nodig hebben

De Gereformeerde Kerk van Panit in Transsylvanië is één van de gemeenschappen waar de afgelopen jaren twee projecten van Stichting Samarita zijn uitgevoerd. Dit jaar bracht God ons het leven en de dagelijkse strijd van een ouder echtpaar. Lőrincz en Rebeka Székely, beiden afkomstig uit arme gezinnen, waren tientallen jaren eerder getrouwd na een jeugd vol werk. Lőrincz was herder en Rebeka was zijn trouwe hulp. Elk jaar trokken ze in het vroege voorjaar naar de velden en keerden pas in de late herfst terug naar het dorp. Tijdens het communistische tijdperk verzorgden ze de schapen op de staatsboerderij en vanaf de jaren negentig werden ze opgevangen door de dorpsboeren. Ze kregen niet veel erkenning voor hun werk, want herder zijn is geen gerespecteerd beroep in ons land. In de jaren zeventig kochten ze een klein oud huis om de winters in door te brengen, maar ze hadden nooit de financiële middelen om verbouwingen uit te voeren. Het echtpaar kreeg vier kinderen, drie jongens en één meisje. Omdat zij het grootste deel van hun leven op het land hebben doorgebracht, hebben de kinderen niet echt verder onderwijs genoten en leven zij ook in zeer bescheiden omstandigheden. Twee van de kinderen hebben een gezin, de derde is gescheiden en de vierde is geestelijk gehandicapt en woont bij haar ouders. De gescheiden zoon werkt als herder en verhuist in de winter naar huis. Ze wonen met zijn vieren op een kamer van 25m2 in zeer onmenselijke omstandigheden.

De ouders zijn beiden ouder dan 80 en leven van een zeer bescheiden inkomen. Lőrincz heeft een pensioen van € 200,-. Rebeka heeft geen inkomen en hun zoon met een geestelijke handicap krijgt € 350,- steun van de overheid. In de praktijk leven ze van € 550,-. Van dit geld moeten ze de rekeningen en medicijnen betalen. Ze hebben veel gezondheidsproblemen en Rebeka heeft een open wond aan haar been, die regelmatig wordt behandeld door de verpleegster van onze gemeente. Ze is erg zwak en kan geen lange afstanden afleggen.

De kerkenraad nam het besluit om te proberen deze oude mensen te helpen met de renovatie van hun oude huis. We kwamen op het idee om twee deuren en vier ramen te vervangen, de muren te schilderen en een betonnen vloer te maken, want op dit moment is er in het huis geen vloer, alleen grond. We willen het dak volledig vervangen en de binnenplaats bestraten. De totale kosten van dit werk zijn € 8100,-. Op dit moment hebben we ongeveer € 4000,- en we proberen sponsors te vinden voor het project. In de afgelopen jaren hebben we veel wonderen uit de hemel ervaren en we zien hoe onmogelijke dromen werkelijkheid worden. We hebben de hoop dat als we bidden, God hulp zal toewijzen. Bidt u alstublieft ook hiervoor.

Voorganger Tibor Kovács

Samarita heeft toegezegd om ook een bijdrage te geven aan deze arme familie; we hopen aanstaande werkvakantie de renovatie van de woning af te ronden. De deelnemers gaan de muren schilderen, laminaat vloer leggen etc. Dit project hebben wij de naam ‘4 generaties’ gegeven, omdat het echtpaar samen met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen op dit erf woont.

Zie voor meer informatie: https://www.samarita.nl/projecten/4-generaties/