Bijdrage van Fülöp Ilona i.v.m. 15-jarig jubileum
Naar aanleiding van het jubileumjaar 2025, waarbij wij als Stichting stilstaan bij het 15-jarig jubileum, hebben wij enkele interview afgenomen van `mensen van het eerste uur`, waaronder Fülöp Ilona. Vanaf 2010 hebben wij met haar contact en dat is een hele bijzondere samenwerking. De liefde, bewogenheid en nederigheid waarmee zij haar werk doet, is ons steeds opnieuw tot verwondering en navolgingswaardig. We laten haar graag aan het woord:
We groeten jullie heel hartelijk in de naam van onze Heere Jezus Christus! We feliciteren jullie met de gelegenheid van het 15-jarig jubileum van Stichting Samarita, en ook met het werk in het kader van deze stichting, die is en kwam ten goede van onze gemeenschappen. We kunnen hier denken aan de opknapping van de huizen voor arme gezinnen in Szabéd, Kölpény, Székelykál, Héderfája en Panit. We kunnen denken aan de grote projecten in Dózsa György en Marosbogát, de opbouw van de nieuwe vleugel van ons bejaardenhuis, het verven van het binnenhof en het leggen van stenen in de tuin, het in orde brengen van het binnenhof van Lidia Home, en het zetten en inplanten van planten van grote waarde. Niet te vergeten willen we dank zeggen voor de hulp die jullie aan de arme gezinnen hebben gegeven, elk jaar 1500-2000 euro; deze betekenden een grote ondersteuning in hun strijd om te overleven (hout, voedsel).
Maar we moeten ook de geestelijke kant van deze band waarderen, die we door het geloof wederzijds gekregen hebben in de sombere, triste tijd van het communisme, toen alles gedaan werd om ons geloof te verzwakken. Dit is al een echte traditie in de Hongaars-Nederlandse contacten in de geschiedenis, want onze herders en leraren hebben daar, in jullie land, gestudeerd. Deze mensen zijn na hun studies teruggekeerd; ze hebben scholen en drukkerijen gesticht en hebben de reformatie tot bloei gebracht in ons land.
Belangrijk waren de oude universiteiten van Utrecht, Leiden en Franeker, en niet te vergeten de bevrijding van onze leraren en predikanten, die op galgen veroordeeld waren door admiraal Michiel de Ruyter. De broederlijke handreiking overtreft zelfs de materiële hulpverlening; dit geeft ons kracht en moed om verder te gaan werken in Gods koninkrijk. De voorzienende liefde van God komt hierin tevoorschijn. Het uitbouwen van de contacten vinden we erg belangrijk; het zou goed zijn deze te verdiepen en tot persoonlijke banden en vriendschappen te maken door dit gemeenschappelijk werk.
Dierbare momenten waren de gemeenschappelijke Bijbelstudies, het samen zingen van psalmen, en het leren van de nationale liederen en hymnen van beide landen. Hoe jullie dit werk gedaan hebben, met vreugde en met liefde, in de gemeenschap met elkaar, in de zin van bid en werk, ora et labora, hoe jullie voor sommige gezinnen een tehuis gegeven hebben, soms hen uithalend uit verschrikkelijke omstandigheden, waar de ellende al dreigde het familieleven kapot te scheuren, dit alles was een voorbeeld voor ons.
Het is altijd moeilijk om pijn lijdende kinderen te zien, de ellenden veroorzaakt door alcoholisme en de uit elkaar vallende gezinnen. We zijn erg dankbaar en op deze manier danken we de Nederlandse jongeren, die uit jullie gemeente kwamen en hun vakantie met werk doorgebracht hebben om ons te helpen. Wat konden we aan jullie bieden? Jullie hebben een rijk land; een Hongaarse schrijver zegt dat Nederland een tuinstad is. Alles is mooi opgebouwd en jullie versieren de hele wereld met jullie bloemen. Jullie moeten je geschiedenis bestuderen, leren kennen en ook het leven van jullie geloofshelden. Jullie mogen de schatten die door het dierbare bloed van de voorvaderen verworven zijn, niet laten vallen, zodat Nederland en zijn volk zo mogen blijven, ook in de volgende generaties.
Gods rijke zegen moge rusten op jullie, op jullie gezinnen en op het leven van al jullie volk.
Met een hartelijke groet,
Fülöp Ilona (bestuurslid Foundation Lazarenum en directie bejaardenhuis Casa Diaconala)